szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából 400 milliárd forinttal csökkent tegnap a lakosság hitelállománya a frank gyengülése következtében.

Csütörtökön egyetlen nap alatt mintegy 400 milliárd forinttal csökkent a magyar háztartások deviza-hitelállománya a frank gyengülése miatt. Ahogy korábban beszámoltunk róla, tegnap bő 5 százalékot esett a CHF/HUF kurzus: az árfolyam, amely reggel még 268 forint közelében járt, négy óra környékén 251 alá is benézett.

A magyar lakosság frankhitel-állománya a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint június végén nagyjából 4800 milliárd forint volt. Mivel a félév utolsó napján 218 forint körül jegyezték a frankot, ez az összeg a frank szárnyalása nyomán hét elejére 5940 milliárd forint környékére emelkedett, majd a tegnapi jelentős frankgyengülés nyomán 5540 milliárdra csökkent.

Persze ennek ellenére szinte biztos, hogy augusztus végén ismét történelmi csúcsra ugrik a háztartások teljes hitelállománya. Az eddigi legmagasabb értéket tavaly augusztusban mérték 220 forint környéki frankárfolyamnál, akkor 8747 milliárd forinttal tartozott a lakosság a hazai bankoknak, s ez a rekord feltehetőleg még július végén sem dőlt meg, akkor 8600 milliárd között lehetett az állomány (az MNB augusztus végén közli a júliusi számokat). A jelenlegi kurzus mellett ugyanakkor már 8900-9000 milliárd között járhatunk, a tegnapi frankkorrekció ellenére.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!