szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A svájci frank gyengült pénteken a devizák széles körével szemben, így a forint árfolyama a frankkal szemben javulhatott, euróban pedig stagnált.

A svájci frankot péntek délután négykor 248,78 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a délelőtt tíz órai 251,57 forinttal és a kora reggeli 256 körüli jegyzésekkel. Csütörtök délután négy órakor 251,45 forint, péntek reggel hét órakor pedig 253,88 forint volt a frank. A forint péntek délután 38,21 százalékkal állt gyengébben a frankhitelek rögzített törlesztési árfolyamánál, de már 13,70 százalékponttal került közelebb hozzá, azaz erősödött a svájci frank keddi árfolyam-csúcsához képest. Az euró árfolyama péntek délután négykor 273,29 forint volt, délelőtt 273,63 forint, szemben a csütörtök délutáni 273,33 forinttal.

©

A dollárt 191,80 forinton jegyezték a délelőtti 192,47 forinttal és az előző délutáni 192,45 forinttal szemben. Pénteken délután száz jent 250,28 forinton jegyeztek, míg délelőtt tíz órakor 251,54 forinton, csütörtök délután pedig 250,21 forinton. Péntekre virradóra az ázsiai kereskedési szakaszban és az európai kereskedés kezdetén a svájci frank erősödése jegyében zajlottak az események, mivel a piacok elkezdték korrigálni a svájci frank árfolyamának rögzítéséről csütörtökön felreppent és "túlreagált" híreket. Az euró és a dollár kora hajnalban gyengült, ezzel párhuzamosan délelőtt 256 forint feletti svájci frank jegyzésre is volt példa. Pénteken spekulációellenes határozott felügyeleti fellépésből kaptak ízelítőt a pénzpiacok a short-ügyletek olaszországi, spanyolországi, franciaországi, belgiumi betiltásának formájában. Az intézkedés hatékonyságáról és indokoltságáról kirobbant vita ellenére a lépés mindenképpen a irányítás kézbe vételének határozott szándékát jelzi az európai hatóságok részéről.

A svájci frank felett emellett változatlanul ott lebeg egy jegybanki beavatkozás, egy esetleges árfolyamrögzítés veszélye. Az euró péntek délelőtt rövid idő alatt 1,07 svájci frankról 1,09 fölé erősödött, majd árfolyama a nap folyamán 1,1 svájci frank környezetében stabilizálódott. A dollár árfolyama 0,755 frankról 0,77 frankra erősödött és ezen a szinten stabilizálódott. Forintban a frank pénteken kora reggeli 256 körüli jegyzésről 250 alá gyengült, majd a 248-as jegyzés környezetében stabilizálódott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak egyszer kell beadni a Johnson & Johnson koronavírus-vakcináját, most 60 ezer emberrel indul a teszt

Csak egyszer kell beadni a Johnson & Johnson koronavírus-vakcináját, most 60 ezer emberrel indul a teszt

Amerikai kutatók: egy rák ellen használt kísérleti gyógyszer a koronavírus ellen is hatásos lehet

Amerikai kutatók: egy rák ellen használt kísérleti gyógyszer a koronavírus ellen is hatásos lehet

2030-ra több vizet adna vissza a Microsoft a természetnek, mint amennyit elhasznál

2030-ra több vizet adna vissza a Microsoft a természetnek, mint amennyit elhasznál