szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság rendezésében megingott befektetői aggodalom és a világgazdasági növekedés kilátásaival szemben táplált befektetői kételyek csütörtökön nagy árfolyamesést okoztak a nemzetközi értékpapírpiacokon, illetve a kockázatosabb eszközök közé sorolt devizák körében is.

A befektetési menedék eszközök, a svájci frank, a japán jen árfolyama és az arany ára emelkedett. Az arany spot ára új csúcsot ért el 1820 dollár közelében. A svájci frankot a bankközi kereskedelemben csütörtök délután négy óra előtt 240,86 forinton jegyezték, míg délelőtt negyed tízkor 236 forint, kora reggel 234 forint környékén. Szerda délután pedig 233,76 forinton állt a svájci frank árfolyama.

A svájci frank árfolyama a hét eleje óta nagyjából 237 forintos jegyzés környezetében ingadozott bő 5-6 forint széles sávban. A frank árfolyama a múlt héten 270 forint felett is járt. Az eurót csütörtök délután 272,74 forinton jegyezték, míg délelőtt 270,79 forinton, illetve kora reggel 269,99 forinton. Szerda délután 268,72 forinton állt a jegyzés.

©

A dollár jegyzése csütörtök délután 190,80 forint a délelőtti 187,60 forint és a szerdai délutáni 185,54 forint után. A japán jent 2,4846 forinton jegyzik a szerda délutáni 2,4236 forinttal szemben. A keddi német-francia csúcstalálkozón elhangzott bejelentések alapos elemzés után "könnyűnek találtattak", ezért csütörtökön már újból erősödni kezdett a piaci aggodalom, hogy az euróövezeti pénzügyi vezetők nem tesznek meg mindent az euróövezeti adósságválság elharapódzásának megfékezésére. A piacok figyelme ismét a befektetési menedék eszközökre irányult.

A svájci jegybank csütörtök reggel jelentette be újabb likviditásnövelő intézkedéseit a frank gyengítése érdekében, ami egy átmeneti frankgyengüléstől eltekintve hatástalannak bizonyult. A svájci frank kora reggel a főbb devizákkal szemben emiatt gyengült, az euró 1,1380 svájci frankról 1,1480-ra, a dollár 0,7900 svájci frankról 0,7960-ra erősödött. Délutánra viszont az euró és a dollár nyeresége már elenyészett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

Ezeken az utakon változtak idén a sebességhatárok

Ezeken az utakon változtak idén a sebességhatárok