szerző:
MTI

Az EU-IMF-EKB szakértői küldöttsége a jövő héten visszatérhet Athénba folytatni a segélyfolyósítás fejében megkövetelt strukturális reformintézkedésekről a múlt pénteken megszakadt tárgyalásokat - közölte szerdán Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa.

"Reményeim szerint Matthias Mors küldöttségvezető és csapata a jövő héten, miután a görög hatóságok végeztek a technikai előkészületekkel, visszatérhet Athénba és folytathatja a tárgyalásokat a felülvizsgálat lezárásához szükséges intézkedésekről" - mondta Rehn. A Görögország támogatására megítélt második segélycsomag esedékes részletének folyósításához az EU, az IMF és az EKB szakértőiből álló "trojkának" igazolnia kell, hogy a kormány által hozott intézkedések megfelelnek a mentőcsomagban kikötött feltételeknek.

"Meg vagyok győződve róla, hogy Görögország meghozza a támogatás hatodik részletének folyósításához szükséges döntéseket és folytatódhatnak gazdasági reformok Görögországban" - mondta Olli Rehn. A támogatási csomag keretében 8 milliárd euró folyósítása válik esedékessé szeptemberben Görögország számára.

©

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a héten korábban kijelentette, hogy az esedékes összeg átutalására nem kerülhet sor ha negatív eredménnyel zárul a trojka időben megcsúszott görögországi vizsgálata. Olli Rehn szerdai nyilatkozatában a július 21-i csúcstalálkozón az EFSF hatáskörének bővítéséről elfogadott megállapodások mihamarabbi ratifikálására szólította fel az euróövezeti országokat. "A döntések mihamarabbi életbe léptetése elengedhetetlenül szükséges az adósságszolgálati válság kezeléséhez és a piaci bizalom helyreállításához" - fogalmazott.

Rehn szerint a tagországok további lépéseket vehetnek fontolóra, amennyiben meg kell teremteni a közösség gazdasági integrációjának elmélyítéséhez szüksége új jogi alapokat. "A jelenlegi helyzetben a kérdés azonban csak elméleti szinten vetődik fel" - mondta, rámutatva, hogy az érvényben lévő szerződés is bőven nyújt lehetőséget az együttműködés és az integráció elmélyítésére és hatékonyságának fokozására.

Rehn véleménye szerint az euróövezeti tagállamoknak meg kell vizsgálniuk készek-e a közösen kibocsátott kötvények bevezetésére, a lépés elkerülhetetlen súlyos pénzügyi szuverenitási vonzataival együtt. Rehn szerint nagy elvárások vannak a közös kötvényekkel szemben az adósságszolgálati válság megoldásában, de a morális csapdák elkerüléséhez bevezetésükre csak a pénzügyi felügyeleti jogosultságok és a politikai koordináció jelentős megerősítése mellett kerülhet sor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást