szerző:
MTI

Megalapozatlannak tartják az áfacsalás vádját a meggyanúsítottak abban az ügyben, amelynek alapja egy Hollandiából származó sertésszállítmány áfájának visszaigénylése, és összefüggésbe hozható a Vasvári Baromfi Kft. tulajdonosaival.

Az utóbbi idők legnagyobb értékű adócsalását leplezték le a múlt héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói; a költségvetés kára egymilliárd forint, ami az elkövetők vagyonának lefoglalásával teljes egészében megtérült – közölte a NAV szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szövevényes áfamanipulációt egy ukrán-magyar bűnszervezet sertésfelvásárlás és húsforgalmazás közben követte el fiktív számlákkal és hamis fuvarlevelekkel.

A sertések Hollandiából, uniós ügylet során áfamentes áron érkeztek Magyarországra, és két közbülső álvevőn keresztül kerültek a tényleges megrendelőhöz. A többlépcsős beszerzés az uniós származást leplezte, a fiktív számlákkal pedig azt a látszatot keltették, hogy az állatok magyar eladótól valók. Ezeknek a számláknak az áfatartalmát a cég – jogosulatlanul – visszaigényelte az adóhatóságtól.

Ezzel kapcsolatban az üggyel összefüggésbe hozott társaság fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a cégcsoport – amely évi 20 milliárd forintos forgalmat bonyolít Magyarországon – több mint tíz éve van jelen a piacon. Két magyarországi üzemet épített fel, amelyekben több mint 700 embernek adnak munkát Kelet-Magyarországon. A cégcsoport termékeinek több mint 70 százalékát külföldön – elsősorban Romániában és Ukrajnában – értékesíti.

A cégcsoport az elmúlt években hiánytalanul teljesítette adó- és járulékfizetési kötelezettségeit – ilyen jogcímeken tavaly több mint 500 millió forintot fizetett be a költségvetésbe. Szerintük a sajtóban megjelent téves információkkal ellentétben a cég a belföldi forgalomban megvásárolt élő állatokat a feldolgozást követően ténylegesen és hiánytalanul külföldre szállította, és ott értékesítette. Az áruk külföldre történő kiszállítását igazoló okiratokat a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátották.

Ezen okiratok tanúsítják, hogy az áruk a legnagyobb magyar vasúti fuvarozó, majd az ukrán állam tulajdonában lévő vasúttársaság közreműködésével külföldi célállomásokra megérkeztek. Az áruk kilépését minden egyes alkalommal ellenőrizték, mind a magyar, mind az ukrán vámszervek, de az áruk jellegéből adódóan hatósági állatorvosi ellenőrzést is végzett mindkét állam. A feltételezett visszaélésekre és adócsalásra ezek miatt nem kerülhetett sor – húzzák alá.

A nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátott fuvarokmányok ellenőrzése útján is egyértelműen megállapítható, hogy a Vasvári Baromfi Kft. mindvégig a jogszabályok betartásával járt el. A társaság és a kapcsolódó magyar vállalatok a továbbiakban is tiszteletben kívánják tartani a hatályos adójogszabályokat, illetőleg a magyar állam az irányú törekvését, hogy az adók beszedésének hatékonyságát javítsa. A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy az eddig megjelent alaptalan sajtóhíresztelések valótlan tényállításokat tartalmaznak, ezáltal súlyos károkat okoznak a cégcsoportnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Ceglédi: Winter is coming

Ceglédi: Winter is coming

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók