szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön a svájci jegybank (SNB) negyedéves monetáris tanácsülésén elkötelezte magát a svájci gazdaságot az erős frank részéről fenyegető veszélyek minden eszközzel történő elhárítása mellett. Kora délelőtt a forint kissé korrigálta az előző napi számottevő veszteségeit.

Csütörtök kora délelőtt a forint kissé korrigálta az előző napi számottevő veszteségeit. Az eurót csütörtök délelőtt tizenegykor 287,73 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 288,35 forint után. A svájci frank jegyzése 238,44 forint a szerda délutáni 239 forint feletti szinthez képest. A dollárt 208,84 forinton jegyzik 210 feletti árfolyam után, a japán jen pedig 2,7228 forint a szerda délutáni 2,7409 forinttal szemben. A piacok európai pénzügyi vezetők nap folyamán elhangzó gazdasági helyzetértékeléseitől várnak tájékozódási pontokat.

A forint szerdán az euróövezeti stabilitási kételyek terhe alatt a régiós devizákkal, a zlotyval együtt gyengült, de annál nagyobb mértékben, a kereskedők szerint az országvédelmi program piaci fogadtatása miatt. Euróban idei mélypontot, jenben pedig történelmi mélypontot érintett szerdán a forint árfolyama.

©

Szerdán erősödött az euró, 1,36 dollár alatti jegyzésekről 1,37 felettiekre annak köszönhetően, hogy Németország és Franciaország kiállt Görögország euróövezetben tartása mellett. Csütörtök reggelre az euró megőrizte 1,37 dollár feletti árfolyamát. Svájci frankban az euró a múlt hét keddje, a svájci jegybank árfolyam-tűréshatár bejelentése óta stabilan 1,20 frank felett tartózkodik, bár szerdán közelítette azt meg a legjobban.

A svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtökön a svájci gazdaságot fenyegető kockázatok kordában tartása érdekében az alapkamat gyakorlatilag zéró szinten tartása mellett döntött, és megerősítette elkötelezettségét az 1,20 svájci frankos euróárfolyam védelme mellett. Az SNB negyedéves tanácsülését követően bejelentette, hogy továbbra is zéró szinten tarja a 3 hónapos svájci frank LIBOR kamatlábat. Az euró/svájci frank árfolyam a bejelentést követően csak elenyésző mértékben változott, a forint viszont szerény mértékben, de erősödhetett.

Szintén árfolyam-befolyásoló szerepe lehet csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) havi rendszeres jelentése délelőtti közzétételének is, valamint az EU-Bizottság felülvizsgált 2011-es gazdasági előrejelzésének. Számos európai pénzügyi vezető tart előadást a wroclawi Eurofi pénzügyi fórumon, köztük Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke is. Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának lemondott tagja a délután folyamán beszél Bécsben az euróövezeti adósságválságról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!