szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Középtávon javulásra számít a magyarországi építőiparban, de a legtöbb lehetőséget Oroszországban látja az osztrák Strabag - írta pénteki számában a Wirtschaftsblatt című osztrák napilap.

Peter Haselsteiner vezérigazgató szerint hosszú távon nagy kárt okoz a gazdaságnak, ha nem erősödik meg az építőipar. "Ennélfogva középtávon javulásra számítok, még ha a következő egy-két évben változatlan lesz is az ágazat helyzete" - jelentette ki.

Királyegyházán csütörtökön átadták a Strabag és a francia Lafarge közös vállalatának mintegy 72 milliárd forintból felépült cementüzemét. Az üzem a cég közép- és kelet-európai saját szükségleteinek mintegy 90 százalékát fedezi majd. Haselsteiner kijelentette, nem aggódik amiatt, hogy a magyar kormány felül akarja vizsgálni az előző kormány alatt kötött PPP-beruházásokat. Hozzátette: várakozásai szerint a következő húsz évben fellendülnek a PPP-beruházások Európában. Minden államnak takarékoskodnia kell, és a PPP kiválóan alkalmas arra, hogy korlátozott állami eszközökkel is épülhessenek iskolák és kórházak - mondta. "Emellett a PPP kiút a korrupció mocsarából is. Ausztriában is több PPP-projektet szeretnék" - tette hozzá.

A Magyarországon és más közép- és kelet-európai országokban is piacvezető Strabag Oroszországban is a legnagyobb szereplő akar lenni. "Az európai piacvezetőnek Oroszországban is piacvezetőnek kell lennie" - fogalmazott Haselsteiner. Idén legkevesebb 450 millió euró értékben építenek ott. 2012-ben a közlekedési beruházások fellendülésével még nagyobb volument remélnek.

A Strabag még mérlegeli az Oleg Deripaszka orosz mágnás tulajdonában lévő Transzsztroj építőipari cég megvásárlását, de más akvizíciókon is gondolkozik - mondta Haselsteiner az osztrák lapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!