szerző:
Folk György
Tetszett a cikk?

Az athéni kormánynak legalább jövő hét elejéig várnia kell a nemzetközi mentőcsomag egyre égetőbb következő részletének átutalására - jelentette be a görög pénzügyminisztérium kedden este, az EKB-EB-IMF trojkával folytatott telefonkonferencia után.

Jövő héten ismét Athénba érkeznek az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői, hogy megvizsgálják, eleget tett-e a gorög kormány a nemzetközi szervezetek által a gazdaság megmentése érdekében tett ajánlásainak. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Görögország hozzájusson annak a 110 milliárd eurós mentőhitelnek a következő részletéhez, amely nélkül elkerülhetetlenné válna a csőd. Nincs könnyű dolga azonban Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszternek, aki a kedd éjjeli konferencia nyomán sem győzte meg teljesen nemzetközi partnereit. Ezért a következő napokban tovább kell dolgoznia a reformokon és megtakarítási célokon. 

A WAZ-nak (a HVG német anyavállalatának) Athénban nyilatkozó IMF-tisztségviselő szerint azért húzódnak ennyire a felülvizsgálatok, mert a vártnál gyorsabban romlik a Görögország gazdasági teljesítménye. A jelenlegi alkudozás tétje egy egyre sürgetőbbé váló 8 milliárd eurós részlet átutalása, amely azért várat magára, mert egy két milliárd eurós lyukat nem sikerült eddig betömnie a kormánynak.

Eközben a görög kormánynak eddig tabuként kerzelt döntéseket kell meghoznia: több tízezer közalkalmazottat kell leépítenie egy olyan országban, ahol az állami vállalatok révén a görög állam a legnagyobb munkaadó. Az IMF követeléseinek eleget téve még több munkahely szűnik majd meg a közeljövőben az állami vállalatok magánkézbe adásával. A kialkudott privatizációs célok ugyanis a szakértők szerint a vártnál jóval lassabban haladnak - teszi hozzá a valutaalap szakértője.

A görög gazdaság idén ismét zsugorodik és további öt százalékkal esik vissza a nettó hazai össztermék. Euró milliárdok hiányoznak az államháztartásból a tavaly óta zajló megszorítások ellenére. Hatalmas gondot okoz, hogy nem folynak be a tervezett adótételek, amelyek további milliárdos hiányokat eredményeznek. Mindezt úgy, hogy a közalkalmazotti szektorban idén 30 százalékkal alacsonyabb fizetéseket kapnak a dolgozók - mondta Eliasz Mosziaszosz görög kormányszóvivő.

Egy WAZ-nak nyilatkozó EB-szakértő szerint valójában az egész görög gazdaság újraszervezése és építése zajlik. Az ehhez szükséges törvényi reform megvalósításában és kidolgozásában nyújt technikai segítségez az Európai Bizottság. A megszorításokat és reformokat követő meredek gazdasági zuhanás szerinte elkerülhetetlen a következő hónapokban. A munkatársunknak nyilatkozó szakember szerint az érdemi növekedéshez három-négy év múlva térhet vissza az ország. 

Ez azonban nem nyugtatja meg az athéni parlament előtt hónapok óta tüntetőket. Egyikük lapunknak azt mondta, 14 hónapja nem utaltak neki nyugdíjat, amelyért érthető módon a politikusokat és a kormányt hibáztatja. Ennek okán nem meglepő, hogy a görög lakosság nagy többsége egy friss közvélemény kutatás szerint a Papandreou kormány távozását szeretné látni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik