szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az újonnan bevezetett vaklicitnek köszönhetően október 1-jétől 908 vényköteles gyógyszer ára változik; ettől az egészségügyi tárca azt reméli, hogy jövőre 20 milliárd forinttal kevesebbel kell támogatnia az orvosságok árát.

Nemcsak a költségvetést, hanem a betegek egy részének a zsebét is kíméli a kiharcolt árcsökkentés, ám a többség nem fog jelentős megkönnyebbülést érezni. A listán több mint 250 olyan készítmény szerepel, amelynél a termelőiár-csökkenés nem éri el a 15 százalékot, ami csak minimális mértékben mérsékli a térítési díjat, miközben körülbelül ugyannyi medicina támogatása csökken, ami pedig drágulást jelent.

A vaklicit nyertesei olyan kis hazai és újonnan a magyar piacra lépett külföldi cégek, amelyek egy-egy orvosságukkal a piac töredékét, gyakorta legfeljebb 1,5 százalékát birtokolják. Egy vállalkozás, a magát a gyógyszeripar IKEA-jának mondó, svéd központú, de fejlesztési és beszerzési részlegét az indiai Bangalorban fenntartó vállalkozás például onkológiai és pszichiátriai készítményeivel nyomul. A vaklicitben 50-60 százalékos engedménnyel operáló cég nem kispályás, angol nyelvű honlapján a magyarországi vevőszolgálatának címe: „Budapest Parlament”.

További részleteket a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk