szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkent a magánszektor teljesítménye szeptemberben az euróövezetben - derül ki a Markit piackutató intézet csütörtökön ismertetett szeptemberi beszerzési menedzser indexéből.

Az első becslés szerint az összetett mutató (feldolgozóipar, szolgáltatás) 49,2 pont lett, és ezzel 2009 júliusa óta először ment a csökkenést a növekedéstől elválasztó 50 pont alá. A feldolgozóipari mutató már második hónapja jelez zsugorodást: szeptemberben az index 48,4 pont volt, augusztusban 49,7 pont. A szolgáltató szektorban viszont először esett a mutató 50 pont alá, 49,1 pont volt, augusztusban 51,5 pont.

A Markit elemzői rámutattak: az euróövezeti válság - ami Görögországból indult, majd Írországra és Portugáliára átterjedve most már Olaszországot és Spanyolországot is fenyegeti - erősen érezteti hatását a bizalom megrendülésében és a gazdasági növekedés lassulásában. A jelek arra utalnak, hogy a helyzet tovább fog romlani a következő hónapokban, és az euróövezet GDP-je valószínűleg stagnál a harmadik negyedévben.

Még az eddig jó eredményeket felmutató Németországban és Franciaországban is stagnálásra utal a BMI, miközben az euróövezet több országában két év óta a legnagyobb volt a visszaesés a mutató alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról