szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tőzsdén jegyzett Pannergy Nyrt. az elmúlt napokban megkezdte a miskolci geotermikus rendszer tervezett kútjainak második, a borsodi megyeszékhelytől néhány kilométernyire lévő Kistokajnál lévő visszasajtoló kutak közül az elsőnek a fúrását - mondta a helyszínen hétfőn, Bokorovics Balázs, a társaság igazgatótanácsának elnöke.

A város vezetőit a cég elnöke arról tájékoztatta, hogy várhatóan már a jövő hónapban elérheti a fúrófej azt a 2 ezer méter körüli szintet, ahol a kitermelt víz visszasajtolása nagy hatásfokkal megtörténhet. 

A Miskolchoz közeli Mályi és Kistokaj térségében feltárt geotermikus forrásnak köszönhetően a megyeszékhely Magyarországon az elsők között juthat olcsó, környezetkímélő energiához: első körben az avasi lakótelepen mintegy 10 és félezer panellakás és 200 kereskedelmi létesítmény, illetve egyéb intézmény csatlakozhat a geotermikus hővel felfűtött távfűtési rendszerhez, s így a korábbiakhoz képest olcsóbb lesz számukra a melegvíz és a távhő. 

A tervek szerint először az avasi hőközpontig kiépülő kilenc kilométer hosszúságú vezetéken jut el a 95 Celsius-fokos víz, ahol azt betáplálják a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. hálózatába, majd a másodlagos fűtőenergiát Mályi és Kistokaj, illetve térsége ingatlanjainak, létesítményeinek fűtéséhez használhatják. 

A Mályi község határában fúrt termelő kút hozama percenként 6600-9000 liter 105 fokos víz. A hőszolgáltató rendszer biztonságos működése érdekében a tervek szerint még egy kutat létesítenek, amelyeknek köszönhetően 410 ezer gigajuol elsődleges és 210 ezer gigajuol másodlagos hőenergia értékesítésével számol a PannErgy. 

Egy korábbi tájékoztatás szerint a projektbe mintegy 5 milliárd forintot invesztál a társaság, amely húsz évre szóló szerződést kötött a Mihővel. A cég igazgatója, Nyíri László úgy vélekedett: a geotermikus energia felhasználásával Miskolcon csökkenhet a földgáz alapú hő- és villamosenergia termelés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben