szerző:
MTI

Erősödéssel zártak hétfőn az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután a befektetők némi optimizmussal fogadták az euróövezeti adósságválság markánsabb rendezéséről szóló híreszteléseket.

A londoni tőzsde fő mutatója, a FTSE-100 0,45 százalékos, 22,56 pontos emelkedéssel 5089,37 ponton zárt.

A frankfurti Xetra-DAX 2,87 százalékos, 149 pontos erősödéssel 5345,56 ponton végzett.

A párizsi CAC-40 1,75 százalékkal, 49,23 ponttal 2859,34 pontra nőtt.

A legnagyobb piaci értékű európai részvények FTSEurofirst 300 mutatója 1,7 százalékos javulással 897,38 ponton zárt. A mutató értéke azonban továbbra is több mint 20 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A nap nyertesei a bankok és biztosítók voltak, amelyek azokra a hírekre emelkedtek, hogy az Európai Központi Bank újabb gazdaságösztönző lépésekre szánhatja el magát. A STOXX Europe 600 banki, illetve biztosítási almutatói rendre 3,6, illetve 6,4 százalékkal erősödtek hétfőn. A legnagyobb napi növekedést az olasz bankok hozták, az Intesa Sanpaolo 8,3 százalékkal nőtt.

Több hír is megjelent hétfőn arról, hogy az Európai Központi Bank (EKB) esetleg bővítené gazdaságösztönző és likviditásnövelő intézkedéseinek sorát. Konkrét lépésekről még hivatalosan nem esett szó, de a központi banki nyilatkozatok elegendőek voltak, hogy a befektetők elfelejtsék a hétvégi IMF-közgyűlés relatív meddőségét.

Javított a kereskedői hangulaton, hogy a vártnál kisebb mértékben csökkent Németországban szeptemberben az üzleti hangulat. Az ifo hangulatindexe 107,5 pontra, tavaly június óta a legalacsonyabb szintre csökkent az augusztusi 108,7 pontról. Elemzők 106,5 pontot vártak.

A brit kiskereskedelmi vállalat, a Tesco 1,70 százalékkal 371,40 fontra erősödött Londonban arra a hírre, hogy Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb üzletembere növelte részesedését az áruházláncban. Warren Buffett a Berkshire Hathaway holdingján keresztül 34 millió Tesco-részvényt vásárolt augusztus utolsó hetében csaknem 120 millió fontért. Ezzel Buffett részesedése a kiskereskedelmi cégben 3,64 százalékra emelkedett a korábbi 3,21 százalékról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején