szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar lakosság 73 százaléka egyetért a paksi atomerőmű működésével, és kellően szigorúnak tartja a biztonsági előírásokat. A többség támogatja a bővítést és a paksi blokkok üzemidejének meghosszabbítását is - közölte Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményét.

A paksi atomerőmű 1990 óta minden évben országos, reprezentatív közvélemény-kutatást végeztet. A legújabb felmérést a TNS Hoffmann Kft. készítette 2011 augusztusában - mondta el Mittler István. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy csökkent a technológia és a létesítmény támogatottsága. Ennek egyértelmű oka, hogy a Japánban történt tavaszi földrengés és az azt követő szökőár következményei az atomerőművek megítélését világszerte befolyásolták - tette hozzá.

Az általános támogatottsági mutató a tavalyi 78 százalék után jelenleg 73 százalékon áll. Arra a kérdésre, hogy Egyetért Ön azzal, hogy Magyarországon működik atomerőmű?, a megkérdezettek csaknem háromnegyede válaszolt igennel. Emellett 86 százalék véli úgy, hogy az atomerőmű megfelel az európai uniós színvonalnak is.

Mittler István kiemelte, hogy a magyar lakosság a fukusimai események után is bízik a Pakson érvényben lévő szigorú szabályokban. Ezt bizonyítja azt, hogy a megkérdezettek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a biztonsági előírások "nagyon" vagy "meglehetősen" szigorúak, további 22 százalék szerint pedig "megfelelőek”. A válaszadók 94 százaléka szerint ezeket a biztonsági szabályokat be is tartják a paksi atomerőműben.

A kommunikációs igazgató beszámolt arról, hogy a felmérésben részt vevők 51 százaléka támogatná egy új atomerőművi blokk építését (44 százalék nemmel válaszolt), ha az a paksi telephelyen létesülne, és ugyancsak a többség (58 százalék igen, 35 százalék nem) egyetért az erőmű üzemidejének meghosszabbításával is. A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója hozzáfűzte, hogy a válaszadók csaknem fele tudja, hogy Magyarország legolcsóbb villamosenergia-termelő egysége, a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-termelésének 40 százalékát adja.

A megkérdezettek úgy foglaltak állást, hogy a lakosság energiával való biztonságos ellátását csak a megújuló energiaforrások tudják az atomerőműnél hatékonyabban biztosítani. A megújuló energiaforrások népszerűsége azonban csak elvi szinten jelentkezik: a megkérdezetteknek 31 százaléka mondta azt, hogy hajlandó lenne "kicsit többet" fizetni a megújuló forrásokból származó, de drágább villamos energiáért, és mindössze három százalék vállalná, hogy "a jelenlegi többszörösét" fizeti a villamos energiáért - számolt be a felmérési eredményekről Mittler István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Duma Aktuál megfejtette, miért válnak Mészáros Lőrincék

A Duma Aktuál megfejtette, miért válnak Mészáros Lőrincék

"Mercedes-Benz Made in Kecskemét" néven új tantárgy indult a kecskeméti egyetemen

"Mercedes-Benz Made in Kecskemét" néven új tantárgy indult a kecskeméti egyetemen

Az amerikai járványügyi központ vezetőjével szemben is makacskodik Trump

Az amerikai járványügyi központ vezetőjével szemben is makacskodik Trump