szerző:
MTI

A piaci várakozásoknál nagyobb ütemben nőtt augusztusban az euróövezeti pénzkínálat, így elemzők szerint egyelőre elmaradhat a kamatcsökkentés.

Az Európai Központi Bank (EKB) keddi adatközlése szerint 2,8 százalékkal nőtt Augusztusban éves szinten az M3 pénzkínálat az euróövezetben szemben a júliusi 2,1 százalékos bővüléssel és az elemzők által várt 1,9 százalékos emelkedéssel.

Az M3 három havi átlagos növekedési üteme így 2,3 százalék volt augusztusban, ami jóval alacsonyabb az EKB által kijelölt referencia 4,5 százalékos szintnél, amely szám felett a szervezet már veszélyeket lát középtávon az árstabilitásra.

A jegybanki kategorizálás szerint a szélesebb értelemben vett pénzmennyiség, az M3 a szűk pénznek nevezett, leglikvidebb M1-en, azaz a forgalomban lévő készpénzen és a látra szóló betéteken kívül a kevésbé likvid, közép távon lekötött pénzügyi eszközöket, így a határidős betéteket és a takarékleveleket is tartalmazza.ű

A pénzkínálat növekedésével párhuzamosan nőtt a kihelyezett magánhitelek összértéke is, augusztusban 2,6 százalékkal volt magasabb ez a mutató, mint egy évvel korábban. Júliusban 2,4 százalék volt az éves növekedési ütem. A vállalati hitelezés havi értéke 13 milliárd euróval volt több, mint júliusban, amikor 4 milliárd euróval csökkent az előző hónaphoz képest ez a szám.

Elemzők szerint a kedvező pénzpiaci fejlemények hatására kevésbé valószínű, hogy az EKB kamatot csökkent az elkövetkező időszakban. "A nyilvánosságra hozott adatok és a hétfői német üzleti hangulatmutató értéke alapján még korai lenne egy esetleges kamatcsökkentés" - mondta Carsten Brzeski, az ING elemzője.

Korábban olyan vélemények jelentek meg a piacon, hogy az EKB a gyengülő gazdasági kilátások hatására hamarosan kamatot csökkenthet. Egy ilyen lépéssel nőne a piacon rendelkezésre álló pénz, ami ösztönözné a hitelezést és a gazdasági tevékenység beindulását. Az alacsony kamatszintek, így az olcsó pénz ugyanakkor azzal a veszéllyel jár, hogy inflációs nyomást gerjeszt. Az EKB elsődleges mandátuma az árstabilitás fenntartása az euróövezet egészében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében