szerző:
MTI

Görögország teljesíti a nemzetközi pénzügyi támogatások érdekében vállat kötelezettségeit - hangsúlyozta kedden Berlinben Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök.

A görög kormányfő a Német Iparszövetség (BDI) rendkívüli vendége volt, s az ország legtekintélyesebb gazdasági vezetői, valamint meghívott politikusok előtt tartott egyfajta kortesbeszédet, amely  Görögországgal szembeni bizalom helyreállítását célozta. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa gazdag ország, csak az elmúlt években rosszul kormányozták.

"Hibákat követtünk el, de tanultunk ezekből a hibákból" - fogalmazott Papandreu, hangoztatva, hogy kormánya a jelenlegi válságot esélynek tekinti az új Görögország megteremtésére.

A görög kormányfő berlini látogatására annak kapcsán került sor, hogy az Angela Merkel kancellár vezette német kormánykoalíció sorsdöntő Bundestag-beli szavazás előtt áll. A német parlament csütörtökön dönt a Görögország további pénzügyi megsegítését is magában foglaló, kibővített euróövezeti támogatási alapról, és az előzetes állásfoglalások szerint a képviselők között magas a kétkedők száma. Papandreu meghívása ily módon közvetve a mentőcsomag jóváhagyásához szükséges többséget hivatott elősegíteni.

©

A miniszterelnök, aki este találkozik Angela Merkel kancellárral, a görög államadósságok csökkentését és ennek keretében az Athén által vállalt kötelezettségek teljesítését ígérte. Hangsúlyozta, hogy kormánya további takarékossági erőfeszítéseket tesz, ugyanakkor a külföldet görögországi beruházásokra szólította fel. Utalt arra, hogy kormánya folytatni kívánja a privatizációt, s a lehetséges beruházások kapcsán a megújuló energiatermelés területét említette. Annak a nézetnek adott hangot, hogy az országának nyújtandó pénzügyi támogatás nem Görögország túlélését, hanem fejlődését és erősödését szolgálja. Szavai szerint a Görögországi beruházások a jövőben történő beruházásokat jelentik.

Papandreu köszönetet mondott az eddigi nemzetközi támogatásért, és az euróövezeti partnerektől további szolidaritást kért. A Német Iparszövetség ezzel egy időben a parlamentet az euróövezeti támogatási alap elfogadására szólította fel. A BDI úgy vélekedett, hogy a mentőcsomag elutasítása beláthatatlan következményekkel járna. A szövetség az eurókötvények kibocsátása ellen foglalt állást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok