szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meredeken rontották a közép-kelet-európai országok - különösen Magyarország és Csehország - jövő évi gazdasági növekedésére adott becsléseiket pénteki új prognózisukban londoni felzárkózó piaci elemzők, elsősorban az euróövezetben várt recesszió negatív keresleti hatásaira hivatkozva.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének a felzárkózó európai térséggel foglalkozó közgazdászai pénteken ismertetett legújabb előrejelzésükben közölték: a magyar gazdaságban az eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére. A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban. A cég 2011-re 1,4 százalékos magyar GDP-bővülést valószínűsít az eddigi 1,5 százalék helyett. 

A JP Morgan szakértői közölték ugyanakkor, hogy mindezek ellenére az eddiginél egy negyedévvel későbbre, 2012 második negyedévére tolták ki az MNB-kamatcsökkentés általuk várt időpontját, tekintettel a forint gyengeségére és annak inflációs átszűrődő hatására. A ház londoni elemzői szerint fennáll a kockázata a magyar pénzügypolitikai enyhítés még további késésének, ha a forint addig nem erősödik.

A JP Morgan szakértői 0,6 százalékponttal 1,0 százalékra rontották Csehországra adott 2012-es növekedési prognózisukat, Lengyelországban pedig az eddigi 3,0 százalék helyett 2,7 százalékos egész évi növekedést várnak jövőre.

A nagy londoni befektetési és elemzőházak most már egymás után rontják a közép-európai gazdaságokra adott növekedési előrejelzéseiket a fő exportpiacnak számító euróövezet egyre rosszabbnak ítélt kilátásai miatt, ám a JP Morgan pénteken ismertetett új térségi becslése messze a legborúlátóbb a rontott citybeli prognózisok között is. 

A minap az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői közölték, hogy Magyarországon az eddigi 1,8 százalék helyett az idén egész évben 1,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, a jövő év egészére szóló prognózisukat pedig 2,4 százalékról 1,9 százalékra vették vissza. A ház a cseh gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését 2,5 százalékról 2,1 százalékra, a 2012-re érvényes becslést 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentette.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői nemrégiben szintén jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló GDP-prognózisukat. A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének európai közgazdászai legújabb térségi prognózisukban közölték: az euróövezeti növekedési kilátások gyengülésének hatásai miatt a magyar gazdaságban az eddigi 2,4 százalék helyett most már csak 1,9 százalékos növekedést várnak 2011 egészére, jövő évi magyarországi növekedési előrejelzésüket pedig 2,6 százalékról 2,2 százalékra rontották. A GS londoni elemzői Csehországban az idén 2,4 százalék helyett 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalék helyett 2,2 százalékos GDP-pluszt jósolnak.

A JP Morgan pénteki térségi elemzése szerint a közép-kelet-európai országcsoportban Magyarország és Csehország a legkiszolgáltatottabb a Nyugat-Európával folytatott kereskedelem várható visszaesésének. A cég saját számításai szerint az euróövezetbe irányuló áru- és szolgáltatásexport a magyar GDP-érték 41,3 százalékának felel meg, Csehország esetében ez az arány 45,9 százalék, Lengyelországban ugyanakkor csak 18,4 százalék. Éppen ezért Magyarország és Csehország számára az euróövezeti adósságválság hatásainak elsődleges beszűrődési csatornája a külkereskedelem.

A JP Morgan londoni elemzői felidézik az euróövezetre adott előző napi új prognózisukat, amely szerint a valutaunióban az idei negyedik negyedévben "enyhe recesszió" kezdődik. A cég arra számít, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye három negyedéven keresztül csökken, összesen 1 százalékkal, és a recesszió 2012 harmadik negyedévében ér véget; a ház citybeli szakértői arra a negyedévre zéró növekedést várnak negyedéves összevetésben. Más nagy londoni házak is újabb recessziót jósolnak az euróövezetben az eszkalálódó adósságválság miatt, és a Cityben vannak a JP Morgan új prognózisánál jóval borúlátóbb jóslatok is.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében 0,5 százalékos GDP-csökkenésre módosította az euróövezetre adott, 2012 egészére szóló prognózisát. A ház korábban 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsített jövőre a valutaunióban. A Capital Economics szerint 2013 egészében még mélyebb, 1 százalékos visszaesés várható az euróövezetben a cég által eddig várt stagnálás helyett, vagyis a ház londoni elemzői most már arra számítanak, hogy a valutaunió a következő két teljes évet recesszióban tölti.

A Commerzbank pénteken Londonban ismertetett új, jelentősen rontott prognózisa szerint az euróövezet a 2011-2012-es téli félévet enyhe recesszióban tölti, és a valutauniós gazdaság 2012 egészében is zéró növekedést produkál, vagyis éves összevetésben stagnálni fog. A ház eddigi előrejelzésében még 0,8 százalékos euróövezeti GDP-növekedés szerepelt 2012-re.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!