szerző:
hvg.hu

Fazekas Károly szerint legalább 600 ezer fővel kéne növelni a foglalkoztatottak számát ahhoz, hogy elérjük az uniós átlagot. Ezen a területen azonban a közgazdász szerint eddig kudarcot vallottunk.

Több mint 600 ezer fővel kellene növelni a foglalkoztatottak létszámát, ha az uniós átlagot el akarnánk érni, ha pedig az élbolyba szeretnénk kerülni, akkor egymillióval - mondta Fazekas Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója Pécsen, a 49. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Visszatekintve azonban eddig a foglalkoztatás növelésében kudarcot vallottunk: már a nyolcvanas években félmillióval csökkent a foglalkoztatottak száma, majd a rendszerváltást követően több mint egymillióval. Ezt követően lassú, enyhe javulás következett, amit azonban a válsággal teljesen el is veszítettünk.

A képzetlenekkel van a legnagyobb baj

A legnagyobb probléma az alacsony iskolai végzettségűek körében van – hangsúlyozta az intézet vezetője. Ennek legfontosabb és egyre súlyosbodó következményei a magas munkanélküliség, szegénység, betegség, társadalmi devianciák, szegregáció és az ország területi szétszakadása, azaz területileg is egyre inkább gettókba, lepusztuló térségekbe koncentrálódik a probléma.

Ez azért nagy baj, mert versenyképes gazdaságban csak versenyképes tudással lehet munkához jutni. A foglalkoztatásból kiszorultak azok, akik nem rendelkeznek 21. századi ismeretekkel és kompetenciákkal. A 21. században ugyanis már nem elegendőek az olyan alapkompetenciák, mint az írás és az olvasás: újfajta gondolkodásmóddal (kreativitással, kritikai gondolkodással) és más munkamódszerekkel (kommunikációs, együttműködési készségekkel) lehet elhelyezkedni.

Az oktatás a kulcs

A megoldás Fazekas Károly szerint az lenne, ha többet fektetnénk az oktatásba, mint Róna Pétert idézve mondta, a növekedés motorja az alkotó élethez szükséges oktatás.

Minél korábbi életszakaszokban történik a készségek fejlesztése, annál nagyobb az oktatás hozama. Amit ugyanis az iskola előtt és az iskolában tanulunk, annak sokkal nagyobb hozama van, mint például a munkahelyi tréningeknek. Ezért a minél korábbi életkorban történő oktatásba kell befektetnünk – mondta a közgazdaságtudományi intézet igazgatója. A korai életkorban tudjuk elsajátítani a legfontosabb feladat-végrehajtási készségeket (például az intuíciót, a koncentrálóképességet, az önfegyelmet), ami egyre kevésbé nélkülözhetető a 21. századi munkavégzésben – tette hozzá.

Ha egy gyermek a korai, szenzitív életszakaszban nem kapja meg a pozitív impulzusokat, és ha olyan a család, a környezet, ami negatív impulzusokat közvetít, később ezt már nem lehet helyrehozni. Ez megjelenik az egészséggel kapcsolatos magatartásban, az oktatáshoz való viszonyulásban és a gazdasági termelékenységben.

Magyarország ebből a szempontból Fazekas Károly szerint egy „szörnyű paradoxonnal néz szembe”: miközben a világban egyre több olyan képesség szükséges, ami a korai gyermekkorban megszerezhető, hazánkban egyre több kivédhetetlen negatív hatás nehezedik a gyermekekre.

Az oktatással kellene harcolni az államadósság ellen

A közgazdász a kormány által kitűzött adósság- és hiánycsökkentésre utalva hangsúlyozta, ez nem csak a foglalkoztatás problémája: egyenes összefüggés van ugyanis a költségvetés hiánya és egy ország munkaerejének a kompetenciája között, mert ha egy gazdaság emiatt nem képes helytállni a versenyben (mint például napjainkban az Egyesült Államok), akkor költségvetési és adósságproblémákkal kell szembenéznie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!