szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fazekas Károly szerint legalább 600 ezer fővel kéne növelni a foglalkoztatottak számát ahhoz, hogy elérjük az uniós átlagot. Ezen a területen azonban a közgazdász szerint eddig kudarcot vallottunk.

Több mint 600 ezer fővel kellene növelni a foglalkoztatottak létszámát, ha az uniós átlagot el akarnánk érni, ha pedig az élbolyba szeretnénk kerülni, akkor egymillióval - mondta Fazekas Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója Pécsen, a 49. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Visszatekintve azonban eddig a foglalkoztatás növelésében kudarcot vallottunk: már a nyolcvanas években félmillióval csökkent a foglalkoztatottak száma, majd a rendszerváltást követően több mint egymillióval. Ezt követően lassú, enyhe javulás következett, amit azonban a válsággal teljesen el is veszítettünk.

A képzetlenekkel van a legnagyobb baj

A legnagyobb probléma az alacsony iskolai végzettségűek körében van – hangsúlyozta az intézet vezetője. Ennek legfontosabb és egyre súlyosbodó következményei a magas munkanélküliség, szegénység, betegség, társadalmi devianciák, szegregáció és az ország területi szétszakadása, azaz területileg is egyre inkább gettókba, lepusztuló térségekbe koncentrálódik a probléma.

Ez azért nagy baj, mert versenyképes gazdaságban csak versenyképes tudással lehet munkához jutni. A foglalkoztatásból kiszorultak azok, akik nem rendelkeznek 21. századi ismeretekkel és kompetenciákkal. A 21. században ugyanis már nem elegendőek az olyan alapkompetenciák, mint az írás és az olvasás: újfajta gondolkodásmóddal (kreativitással, kritikai gondolkodással) és más munkamódszerekkel (kommunikációs, együttműködési készségekkel) lehet elhelyezkedni.

Az oktatás a kulcs

A megoldás Fazekas Károly szerint az lenne, ha többet fektetnénk az oktatásba, mint Róna Pétert idézve mondta, a növekedés motorja az alkotó élethez szükséges oktatás.

Minél korábbi életszakaszokban történik a készségek fejlesztése, annál nagyobb az oktatás hozama. Amit ugyanis az iskola előtt és az iskolában tanulunk, annak sokkal nagyobb hozama van, mint például a munkahelyi tréningeknek. Ezért a minél korábbi életkorban történő oktatásba kell befektetnünk – mondta a közgazdaságtudományi intézet igazgatója. A korai életkorban tudjuk elsajátítani a legfontosabb feladat-végrehajtási készségeket (például az intuíciót, a koncentrálóképességet, az önfegyelmet), ami egyre kevésbé nélkülözhetető a 21. századi munkavégzésben – tette hozzá.

Ha egy gyermek a korai, szenzitív életszakaszban nem kapja meg a pozitív impulzusokat, és ha olyan a család, a környezet, ami negatív impulzusokat közvetít, később ezt már nem lehet helyrehozni. Ez megjelenik az egészséggel kapcsolatos magatartásban, az oktatáshoz való viszonyulásban és a gazdasági termelékenységben.

Magyarország ebből a szempontból Fazekas Károly szerint egy „szörnyű paradoxonnal néz szembe”: miközben a világban egyre több olyan képesség szükséges, ami a korai gyermekkorban megszerezhető, hazánkban egyre több kivédhetetlen negatív hatás nehezedik a gyermekekre.

Az oktatással kellene harcolni az államadósság ellen

A közgazdász a kormány által kitűzött adósság- és hiánycsökkentésre utalva hangsúlyozta, ez nem csak a foglalkoztatás problémája: egyenes összefüggés van ugyanis a költségvetés hiánya és egy ország munkaerejének a kompetenciája között, mert ha egy gazdaság emiatt nem képes helytállni a versenyben (mint például napjainkban az Egyesült Államok), akkor költségvetési és adósságproblémákkal kell szembenéznie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!