szerző:
hvg.hu

A kormány ismét megígérte, hogy karcsúsítja a közszférát, akárcsak tavaly. Az idei tervből eddig nem sok valósult meg, a jövő évi pedig nagyjából akkora csökkenés lesz, amennyivel egyébként is változik a létszám, ha nem vesznek fel új közalkalmazottakat a kilépők helyére. A kikerülő közalkalmazottak tervezett visszavezetése a munka világába nem újdonság, és eddig sem vált be.

A hiánycél érdekében jövőre szükség lesz a közszférában a létszámleépítés jelentős kiterjesztésére, a kormányzati beszerzések korlátozására és a költségvetési stop alkalmazására is - erről beszélt többek között Varga Mihály múlt pénteken egy pécsi konferencián. Matolcsy György gazdasági miniszter ugyancsak múlt pénteken ismertette a jövő évi költségvetési tervezetet, melyben a központi közigazgatási intézmények 5500 fős karcsúsítása szerepel csupán.

Matolcsy az idei költségvetés bejelentésekor, tavaly októberben is megígérte, hogy a kormány jelentősen, 25-30 ezer fővel karcsúsítja a közszférát, azonban ebből eddig nem sok valósult meg. A teljes munkaidőben főállásban dolgozó közalkalmazottak létszáma tavaly a kormányváltás előtt 647 ezer fő volt (ebben az adatban nem szerepel a közmunkában dolgozó állomány), idén ez a szám valamivel 640 ezer körül alakul a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete adatai szerint. Ennek alapján a csökkenés még a közszféra természetes fogyását is alulmúlja.

Sőt, a közszféra egyes alterületein még emelkedett is a létszám. Tavaly júliustól idén júliusig nagyjából 10 ezer fővel fogyatkozott meg a közigazgatásban dolgozók létszáma, ugyanakkor ezzel párhizamosan 11-12 ezer főt vettek fel már az új kormány alatt, ugyancsak a szakszervezet adatai szerint.

Fehér József
©

Bürokráciacsökkentés lózungokkal

Eddig minden kormány nagy hanggal meghirdette a bürokráciacsökkentést, azonban ezek kivétel nélkül csak lózungokkal teli ötletek voltak. A jelenlegi kabinet is meghirdette a maga tervét, azonban semmiféle bürokráciacsökkentés és átszervezés nem történik, mert nincs konkrét elképzelés arról, hogyan kellene ezt végrehajtani - mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Az 5500 fős leépítés közel 8 százaléka a 70 ezres kormánytisztviselői állománynak, amit a bejelentés érint. A csökkenés azonban várhatóan döntő részben nem leépítés, hanem a természetes fogyás eredménye lesz. A közszféra úgynevezett természetes fogyása (nyugdíjbamenetel, kilépés vagy elhalálozás miatt bekövetkező állományváltozás) ugyanis 2006 és 2010 között éves szinten körülbelül a teljes létszám 2-3 százalékát tette ki.

Ez a mérték azonban ma már jóval több, ugyanis 2011-től a parlament lehetővé tette, hogy a nők 40 szolgálati év után - vagyis sok esetben az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt - nyugdíjba vonulhassanak. Az új szabály jelentősen megnöveli a közszféra természetes fogyását, ugyanis a munkavállalók közel 65 százaléka nő, és magas az 50 év feletti alkalmazottak száma is - mondta Fehér József. Fontos megjegyezni azonban, hogy a közszféra állományának csökkenése abban az esetben nem pozitív változás, ha nem jár ésszerűbb intézményi működéssel. Vagyis a kormánynak át kellene alakítania a központi költségvetési szervek működését ahhoz, hogy kevesebb emberrel is ugyanolyan vagy jobb szolgáltatási színvonalat nyújtsanak.

Hány nő veszi igénybe a kedvezményes nyugdíjat?

Idén az első félévben 22 129 nő részére állapítottak meg nyugellátást a 40 év jogosultsági idő alapján az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint. Ez a szám jelentősen meghaladja az előzetes szakértői várakozásokat: a tavaly december végén feloszlatott Költségvetési Tanács tavaly arra számított, hogy 2011-ben valamivel több mint 9 ezer 40 év szolgálati idővel rendelkező nő mehet majd nyugdíjba. Ráadásul ez a szám gyorsuló ütemben fog nőni idén és a következő években - derült ki augusztus elején Réthelyi Miklós képviselői kérdésre adott válaszából.

Nem kér belőlük a piac?

A kormány azt tervezi, hogy a közszférából elbocsátott emberek többségét visszavezeti a piaci munka világába. Mindezt 50 százalékos munkáltatói járulékkedvezménnyel segítenék, illetve átképzésekkel.

Volt is, lesz is

Még a Gyurcsány-kormány kezdeményezte, hogy a létszámcsökkentésben érintett köztisztviselőknek 2008. január elsejétől speciális munkaerőpiaci program induljon. A kormányzat akkor azt is vállalta, hogy speciális, "pályamódosító hitelkonstrukciót" is életre hív, ami segíti a volt köztisztviselők vállalkozóvá válását. Sőt, elvileg részidős foglalkoztatás és átképzés is segítette a korábbi köztisztviselőket abban, hogy gyorsan állást találjanak a versenyszférában.

Egy HR-cég neve elhallgatását kérő szakembere ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár korábbi években is voltak már hasonló bejelentések - tavaly például 10 százalékos közalkalmazotti létszámcsökkenést jeleztek -, ezek végül szinte soha nem teljesültek. A korábbi időszakokban a közalkalmazotti szférából kikerülők többsége kórházak és az oktatási intézmények dolgozói voltak. Nekik nagyobb volt a mozgástérük az álláskeresésnél, mint a kormányzati szektorból kikerülőknek. Átképezhetők voltak, illetve saját tudásuk is jobban konvertálható volt az új helyzetben.   

Az az elképzelés, hogy  valamilyen állami támogatás segítse a kormányzati szférából érkezők átképzését, a szakember szerint nem bizonyult életképesnek. Ennek alapvetően az volt az oka, hogy a munkaerőpiac az államigazgatásból érkezőkkel nem igazán tud mit kezdeni. Tudásuk annyira speciális, eredeti szakmájuk pedig időközben olyan jelentős változáson ment keresztül, hogy nem megy problémamentesen az át-, illetve vissszalépés. A munkát keresők nem is nagyon kutatták a központi átképzési lehetőségeket, hanem inkább mindenki a maga útján próbálta megoldani ezt a helyzetet.

Még a tanároknak a legkönnyebb elhelyezkedni
©

A szakember mindezek mellett felhívta a figyelmet, hogy bár a bejelentett 5500 fős létszámleépítés elvileg a kormányzati szféra 7-8 százalékát is érinthetné, az ilyen bejelentések eddig inkább csak kommunikációs patronok voltak, valójában nincsenek arról adatok, hogy bármikor is tömegek jelentek volna meg ebből a szegmensből a munkaerőpiacon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Cseh László kiakadt a FINA-ra

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó