szerző:
MTI/Világgazdaság
Tetszett a cikk?

A jövő évi gyógyszerkassza 83 milliárd forintos szűkítése miatt kieső árréstömeg kritikus helyzetbe hozhatja a patikákat, amelyek negyede már így is veszteséges, ezért a kamara az árréskiesés kompenzálását javasolja – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A lapnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke elmondta, hogy jelenleg megközelíti a 19 milliárd forintot a patikák lejárt beszállítói tartozása, a teljes kifizetetlen számla 70 milliárd forintra rúg, ami 20 milliárddal több a havi gyógyszerforgalomnál. Hozzátette, hogy a 2400 patikából 560 veszteséges, ami azért figyelmeztető, mert többségük a kistelepüléseken működik, s ha le kellene húzniuk a rolót, veszélybe kerülhet a gyógyszerellátás.

A gyógyszerészek a szaktárcához eljuttatott javaslatukban egyebek mellett szorgalmazzák az árrésrendszer rendbetételét, ugyanis miközben a gyógyszertárak működési költségei nőttek, a tb által támogatott gyógyszerek után kapott árréstömeg három éve változatlan, 52 milliárd forint körül van. A kamara javasolja a generikus készítmények forgalmának ösztönzését is, valamint azt, hogy a biztosító ne havonta négyszer, hanem nyolcszor számoljon el velük a támogatott orvosságok forgalma után megelőlegezett pénzzel – írta a Világgazdaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL