szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosítását. Ennek egyik célja, hogy összehangolják az adóhivatali dolgozók és a pénzügyőrök illetményét.

Az indoklásban kiemelik, hogy az adóhivatal és a pénzügyőrség év elejei összevonásakor a szabályozás nem vette kellően figyelembe a két szféra sajátos jellemzőit. Így a pénzügyőrök illetményénél elmaradt a megszokott, beosztáshoz kötött kiegészítés.

A közszférában a bérezés úgy néz ki, hogy van egy alapösszeg és a hierarchiában elfoglalt helytől függően szorzószám határozza meg a valós bért. Az alapilletmény most 38 650 forint. A NAV elnökének a szorzója 14,5, az elnökhelyettesé 11,5 míg a szakfőigazgatóé 9,95 – és ennyi marad jövőre is. Ettől alacsonyabb beosztásnál változik a szorzó, például a főigazgató szorzója 9-ről 8,1-9-re, a főosztályvezetőé pedig 8-ról 7,2-8-ra módosul.

Új elemként került be a bérezésbe az illetménypótlék, amely készenlét, éjszakai munka, veszélyesség esetén, illetve gépjármű vezetéséért jár. A veszélyességi pótlék a havi illetmény 45, míg a gépjárművezetői pótlék a 13 százaléka.

A módosítási javaslat szerint a pénzügyőrök 3 évenként összesen 12 hónapra vezényelhetők más szolgálati helyre, holott a hivatásos fegyveres állományban dolgozók – az általános szabályozás szerint – 3 évenként összesen 6 hónapra. A pénzügyőröknél a 6 hónapon túli folyamatos vezényléshez szükséges az érintett hozzájárulása, míg a rendőröknél 3 hónap a határ. Ezután a pénzügyőrök 6 hónapon belül nem vezényelhetőek más szolgálati helyre. A rendőrök esetében 12 hónap ez az idő.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor