szerző:
MTI

Az euro-, illetve az adósságválság globális és tartós megoldása mellett állt ki a német kancellár és a francia elnök.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy vasárnap este Berlinben folytatott rendkívüli megbeszéléseket elsősorban Görögországról. A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten mindketten hangsúlyozták, hogy az adósságválságra tartós megoldást kell találni. Utaltak arra, hogy Berlin és Párizs között - a korábbi rivalizálások után - immár teljes az egyetértés a részleteket illetően.

Merkel és Sarkozy közölte, hogy a hónap végéig csomagtervet terjesztenek elő az euroválság rendezésére és ennek keretében a bankok támogatására. Mindketten hangsúlyozták, hogy Görögországnak az euroövezetben kell maradnia.

 A tárgyalások előtt Berlinben különböző híresztelések terjedtek el az esetleges görög államcsődről, illetve az ország adósságainak lehetséges átütemezéséről. A német kancellár és a francia elnök ezzel kapcsolatban semmit nem közölt, de hangsúlyozta a bankok pénzügyi erősítésének, illetve a kibővített euroövezeti támogatási alap alkalmazásának szükségességét. Az úgynevezett EFSF-alapot rendkívül fontosnak nevezték és reményüket fejezték ki, hogy azt a hét első felében Szlovákia is ratifikálja.

A francia elnök a részleteket tartalmazó csomagterv mellett a jövőt illetően egyfajta víziót említett, amelynek a hosszú távú stabilitást kell biztosítania. Hasonlóan vélekedett a német kancellár is, aki a stabilitási és növekedési paktum megerősítésének szükségességéről beszélt. Merkel úgy vélte, hogy a bankok feltőkésítésére vonatkozóan egységes európai szabályokat kell kidolgozni. Sarkozy szerint az említett csomagtervet, valamint az "európai víziót" a november elején Franciaországban sorra kerülő G20-csúcs elé terjesztik majd.

Szakértők szerint a görög pénzügyi válság kiéleződésével kapcsolatos értesülések közepette Merkel és Sarkozy vasárnap esti tanácskozásának mindenekelőtt szimbolikus jelentősége volt. A találkozó főként azt a célt szolgálta, hogy demonstrálja az euroövezet két legfontosabb országának egységét, továbbá közös elkötelezettségét az euró, illetve Görögország megmentésére. Az idézett szakértők ennek jeleként értékelték azt, hogy a nyilatkozatok szerint a német kancellár és a francia elnök immár a korábbi vitás kérdésekben, főként a bankok támogatásában és a kibővített EFSF alkalmazásában is egyetértett.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!