szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei év első nyolc hónapjában felére csökkentek a külföldi működőtőke befektetések Romániában, ahol augusztus végéig ezek értéke elérte az 1,126 milliárd eurót - közölte csütörtökön a román központi bank.

A tavalyi hasonló időszakhoz képest az idei érték 52 százalékos csökkenést jelent. Augusztusban a külföldi beruházások értéke 21 millió euró volt, ami az idén a legszerényebb hónapnak számít és messze elmarad a februárban rögzített következő legkisebb 54 millió eurótól.

A külföldi beruházások 34 százalékban fedezték a folyómérleg hiányt, amely a január-augusztus közötti időszakban 3,29 milliárd euró. A folyómérleg deficitje 19,7 százalékkal csökkent az első nyolc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ez részben annak tulajdonítható, hogy a kereskedelmi mérleg hiánya csaknem 12 százalékkal,  3,965 milliárd euróra csökkent  a tavalyi 4,387 milliárd euróról.

2010-ben 2,596 milliárd euró volt a külföldi beruházások értéke, ami 25 százalékos visszaesést jelent 2009-hez képest, amikor 3,488 milliárd eurót regisztráltak.

A nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság hatására Romániában 2009-től drasztikusan csökkent a külföldi beruházások értéke. Az azt megelőző három évben ugyanis nagyságrendekkel több pénz áramlott a román gazdaságba, 2006-ban még 9,06 milliárd euró, 2007-ben 7,07 milliárd euró, 2008-ban pedig 9, 496 milliárd euró volt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!