szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európában egyetlen nagybank sem nyújt kellőképpen átlátható és részletes információt a személyzet fizetéséről – ismertette hétfőn az Európai Bankfelügyelet (EBA) legújabb felmérését, amelyet a bankok működésének átláthatóságáról készített.

Az EBA szerint még jócskán van mit javítani a felmérésben szereplő bankoknál a javadalmazási gyakorlat nyilvánosságra hozatalát illetően. Az EBA szerint a bankoknak jobban fel kell tárniuk azt is, hogy milyen kapcsolat van a javadalmazás és a kockázat között.

A mintában szereplő húsz vezető európai bank – köztük a HSBC, a Santander, a Barclays, az UBS, a Deutsche Bank, a BNP Paribas – 15 százaléka nem adott elegendő információt a javadalmazási gyakorlatot firtató kérdésre, míg 50 százaléknál e tekintetben további javításra van szükség. Az EBA állásfoglalása szerint a bankoknak összegszerűen kell információt nyújtaniuk a fizetésekről, lebontva az egyes munkakörökre, mivel az ő munkájuknak van anyagi következménye a bankra nézve az esetleges kockázatokat illetően.

Az Európai Unióban tavalyi született meg az irányelv, amely előírja a javadalmazási rendszerek átláthatóvá tételének és nyilvánosságra hozatalának szükségességét az európai bankoknál, mert a túlzott kockázatvállalásra ösztönző pénzintézeti javadalmazási rendszerek komoly veszélyt jelenthetnek a bankokra nézve. Az EBA-vizsgálat ennek az irányelvnek a jegyében fogant.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről