Több mint 600 ezer köbméter szemetet ártalmatlanítanak Csongrád megyében

Befejezték a korábban bezárt forráskúti hulladéklerakó rekultivációját. 2012 októberéig még huszonhat helyen számolják fel a környezetkárosító szeméttelepeket Csongrád és Bács-Kiskun megyében a szegedi regionális hulladékgazdálkodási programban.

  • MTI MTI
Több mint 600 ezer köbméter szemetet ártalmatlanítanak Csongrád megyében

A bezárt forráskúti szeméttelepnél 11 ezer négyzetméteren körülbelül 20 ezer köbméter hulladékot mozgattak meg, kisebb területre rendeztek és tömörítettek, az így kialakított platókra a szivárgást megakadályozó vízzáró-réteg és 40 centiméteres humusztakaró kerül.

A depót a területre hulló csapadékot összegyűjtő árokkal vették körbe, és gondoskodtak a szerves anyagok bomlása során keletkező depóniagáz elvezetéséről is. A depót tavasszal füvesítik, a terület köré pedig az Alföldön jellemző fákból és cserjékből véderdőt telepítenek - mondta Csatári Gábor, a kivitelező AS Szeged Konzorcium vállalkozási igazgatója hétfőn.

Az igazgató tájékoztatása szerint a 2,7 milliárd forintos összköltségű uniós támogatással megvalósuló projektben érintett 27 lerakóból tízben már befejezték a nagyobb munkálatokat. Ha az időjárás is kedvezően alakul, nyolc-kilenc helyen még idén végeznek a depó kialakításával.

A kivitelező AS Szeged Konzorcium összesen 483 ezer négyzetméteren körülbelül 650 ezer köbméter hulladék ártalmatlanítását végzi el.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.