szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével tárgyalt kedden Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerződéskötési gyakorlatának ügyében.

A találkozó után Budai Gyula elmondta: az egyeztetésen áttekintették azokat az ügyeket, amelyeket korábban továbbított a számvevőszéknek egy esetleges vizsgálat lefolytatására. Kiemelt téma volt az MNB szerződéskötési gyakorlatáról szóló megkeresése, amellyel kapcsolatban - mint fogalmazott - "nyitott kapukat döngetett", mert az ÁSZ minden évben ellenőrzi a jegybank gazdálkodását. Domokos László ezzel összefüggésben azt mondta a kormánybiztosnak, hogy amint a számvevők befejezi a vizsgálatot, néhány héten belül, tájékoztatni fogja Budai Gyulát mint bejelentőt a nemzeti bankkal kapcsolatos megállapításokról.

Az elszámoltatási kormánybiztos emlékeztetett, az MNB által kötött egyes megbízási szerződések és a jegybank arculatváltását érintően felmerült többletkiadások miatt fordult az ÁSZ-hoz.

Emellett a találkozón megállapodtak Domokos Lászlóval - mondta Budai Gyula -, hogy a jövőben rendszeresen egyeztetnek egymással, és közös koncepciót dolgoznak ki a minisztériumok belső ellenőrzésének hatékonyabbá tételére. Megjegyezte, a tárcák vezetőit már korábban megkérte, hogy állítsanak fel egy korrupcióellenes egyeztető tanácsot, ám ez nem minden minisztériumban működik.

Az elszámoltatási kormánybiztos múlt héten fordult az ÁSZ elnökéhez azt kérve, hogy a számvevőszék folytasson le vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank szerződéskötési gyakorlatával - közte tanácsadói és reklámügynöki szerződésekkel - kapcsolatosan. Tette ezt azután, hogy az ügyben korábban megkereste Simor Andrást is, ám a jegybankelnök erre reagálva közölte, a kormánybiztos e minőségében nem jogosult tájékoztatást kérni az MNB-től, és nem jogosult a jegybank gazdálkodásával összefüggésben keletkezetett, egy- vagy többoldalú jognyilatkozatokkal kapcsolatban fellelhető dokumentumokat jogi, gazdasági, szakmai szempontú átvilágításnak alávetni. Simor András emlékeztetett, a nemzeti bank folyamatos tulajdonosi ellenőrzését a felügyelőbizottság, gazdálkodásának ellenőrzését pedig az ÁSZ látja el, kormányzati vagy kormánybiztosi ellenőrzésről pedig egyetlen jogszabály sem rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.

A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.

A koronavírusról neveztek el egy legyet

A koronavírusról neveztek el egy legyet

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket