szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közvetlenül a bérlőtől, illetve az ingatlanok használójától be lehetne hajtani a be nem fizetett távhő-szolgáltatási díjakat a jövőben, ha a parlament is elfogadja a kereszténydemokrata Bús Balázs törvénymódosító javaslatát.

Az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat szerint a távhőszolgáltatásról szóló 2005.évi törvény hatályos rendelkezései szerint a távhő-szolgáltatási díjnak a bérlő vagy a használó által történő megfizetéséért a tulajdonos közvetlen helytállási kötelezettséggel tartozik. 

A jelenleg hatályos szabályozás alapján az a gyakorlat alakult ki, hogy a bérlő vagy a használó által meg nem fizetett távhő-szolgáltatási díjakat közvetlenül a tulajdonostól hajtották be, anélkül, hogy erre a bérlőnél, illetve a használónál kísérletet tettek volna. A módosítással ezt a gyakorlatot szeretnék visszaszorítani, illetve megszüntetni, valamint a bérlők, illetve használók részéről több esetben tapasztalt kritikus fizetési morálon kívánnak javítani.

A változtatással - indokolja Bús Balázs javaslatát - általánosan érvényesülne az az eredeti jogalkotói szándék, hogy a távhő-szolgáltatási díjak megfizetése közvetlenül és elsődlegesen a fogyasztót (felhasználót) terhelje, és ezen kötelezettség alól a tulajdonos helytállási kötelezettségére tekintettel ne mentesülhessen. 

Amennyiben a távhő-szolgáltatási díjak érvényesítése a bérlő vagy a használó vonatkozásában nem vezet eredményre a tulajdonos helytállási felelőssége - összhangban a hatályos joggyakorlattal – továbbra is fennáll - olvasható a módosításban.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!