szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2012-es költségvetés egyértelműen egy megszorítás - jelentette ki a Vona Gábor, a Jobbik első vezérszónoka szerdán a parlamentben. A frakcióvezető-pártelnök hangsúlyozta, számukra elfogadhatatlan a tervezett büdzsé, mert az egy "nemzetvesztő politikának a gipszlenyomata".

A Jobbik álláspontját ismertető három vezérszónok közül az első, Vona Gábor, azt mondta, miközben a kormány szerint 2012 az elrugaszkodás éve lesz, a költségvetés "Magyarországnak mindkét lábát levágja és kivérezteti". A büdzsé tervezetéről azt is kijelentette, hogy a Fidesz még soha nem mutatta meg ennyire lemeztelenítve a szándékait. A jogszabályt úgy jellemezte, hogy a svéd állami elvonási szint fog az párosulni amerikai adószigorral egy etióp piacon.

Szijjártó Péter felszólalására reagálva egyetértett azzal, hogy a költségvetés valóban nem öncél, de - véleménye szerint - a fideszes politikus arra nem adott választ, hogy a büdzsé milyen célt szolgál. Azt elismerte, hogy valóban szűk a mozgástér, és a kormány nehéz örökséget vett át elődjeitől. A szűk mozgástér további okának nevezte, hogy "egyes információk szerint" a választások után a kormány a "hiánycél elszabadítására építette gazdaságpolitikáját", de ezt Brüsszel nem engedte. Hozzátette azt is, hogy a mozgásteret a kormány saját gazdaságpolitikai hibái is szűkítik.

Vona Gábor
©

Vona Gábor elmondta, hogy a költségvetési sorokból sem a gazdaságteremtést, sem a munkahelyteremtést, sem a belső fogyasztás élénkítését nem tudták kiolvasni. A büdzsé legsúlyosabb társadalompolitikai üzenetének azt tartotta, hogy azzal utolsó csapást kívánnak mérni a középosztályra.

A frakcióvezető szerint a büdzsé célja az lehet, hogy a kormány annak ellenére megőrizze a hatalmát, hogy nem képes megoldást találni az ország problémáira. A politikus úgy látta, hogy ehhez szükség van egy szűk, egymilliós, nyertes rétegre, akiknek az egykulcsos adó kedvez és igénybe tudják venni a végtörlesztést. A kilencmillió vesztessel a kabinetnek csak annyi célja van, hogy ők lehetőleg maradjanak távol a politikától - tette hozzá.

A pártelnök úgy látta, hogy az államadósság ilyen mértékű törlesztését nem támasztja alá semmi. Véleménye szerint azzal csak annyi lehet a kormány célja, hogy egyfajta "jófiú arcát mutassa Európának". Leszögezte azt is, hogy a költségvetés "egyértelműen megszorítás", amely miatt a társadalmi robbanás veszélye alakulhat ki. Végül elfogadhatatlannak nevezte a jogszabályt, mert az egy "nemzetvesztő politikának a gipszlenyomata".

Az utána következő Rozgonyi Ernő "gyengén megalapozottnak" nevezte a költségvetést. A képviselő azt mondta, hogy a bevételeket túlzott mértékben tervezték, miközben az is kétes, hogy ezeket egyáltalán beérkeznek-e. Megjegyezte, hogy eközben a kiadásokat minimumra akarják lefaragni és a kabinet úgy számol, hogy a 300 milliárdos tartalék mindenre elég lesz.

Kritikáját megfogalmazva elmondta, hogy az anyag további részében is arra épül a kabinet gazdasági filozófiája, hogy be kell engedni a külföldi tőkét és az "csodákat fog művelni". Kijelentette, hogy 21 éve minden kormány ezt tette és ennek a végeredménye "itt van, abban élünk". Leszögezte, hogy ha a gazdaságpolitikát csak az idegen tőke érkezésére építik, akkor "egy gyarmati állapotot" konzerválnak.

Véleménye szerint a jelenlegi "tetszhalott állapotból" az országot csak az tudja kivezetni, ha az állam minden erővel és eszközzel a magyar vállalkozásokat támogatja. Ezek közül is külön kiemelte az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot. A harmadik vezérszónok, Nyikos László véleménye szerint nem jó a büdzsé talapzatát képző gazdaságpolitika. Az kiemel és szinte "fetisizál" egy elemet, a hiány és az államadósság csökkentését, miközben nincs tekintettel olyan szempontokra, mint a foglalkoztatás, az életszínvonal vagy az ökológia - mondta a képviselő.

Elmondta, hogy a szaktekintélyek is egyetértenek abban, az államadósság visszafizethetetlen, de kinőhető. Hozzátette, hogy az adósság növekedése miatt a várható hiány viszont meg fogja közelíteni a húszezer milliárd forintot, ami nem azt mutatja, hogy ez Magyarországnak így sikerül. Hangsúlyozta, hogy a kormány elődjéhez hasonlóan mindenáron fizeti az államadósság kamatait és a költségvetésben semmiféle, arra utaló jel nincsen, hogy erről az útról le szeretnének térni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen