szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fideszes Kósa Lajos azt javasolja, szüntessék meg az építkezések esetében a tervellenőrök megbízásának jogszabályban előírt kötelező eseteit.

A kormánypárt alelnöke szerdán terjesztette az Országgyűlés elé határozati javaslatát, amelyben azt indítványozza: a kabinet teremtse meg a jogi feltételeit annak, hogy az építőipari kivitelezés során az építtető maga dönthesse el, megbíz-e tervellenőrt, az ellenőr alkalmazásának jogszabályban előírt kötelező eseteit pedig szüntessék meg.

Kósa Lajos
©

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a tervellenőr feladata a kivitelezési tervdokumentáció ellenőrzése. Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányhatározat szerint például a tömegtartózkodásra szolgáló, a sok ember életét, egészségét veszélyeztető, a katonai célú, valamint a "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képező" építmények esetében a kivitelezési dokumentációt tervellenőrnek kell ellenőriznie.

Kósa Lajos azonban úgy látja, a tervellenőr megbízásának kötelezettsége indokolatlan, tekintettel arra, hogy az építmény, az építészeti-műszaki megoldás előírásoknak való megfelelését több hatóság is vizsgálja, a felelősséget pedig adott esetben a tervező viseli. Emellett szerinte a tervellenőr megbízása feleslegesen növeli az építtető költségeit. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy javaslata nem a tervellenőr intézményének megszüntetését célozza, hiszen az építtető a jövőben is mérlegelhetné, alkalmaz-e ellenőrt. A beterjesztett határozat a közzétételének napján lépne hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül