szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euró-forint árfolyamot az euróövezet problémái, az euróválság újabb fejleményei, vagyis a görög népszavazási bejelentés és az abból fakadó heves európai reakciók alakítják - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdai tájékoztatóján.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi európai helyzetből a magyar gazdaságpolitikának két tanulságot kell levonnia. Egyrészt, hogy tovább kell csökkenteni az államadósságot, hiszen a magyar államadósság jelentős része devizában van, másrészt "minél több magyar családot ki kell menteni a devizahitel csapdájából", mivel ezek az árfolyammozgások a devizahiteleseket érintik a legérzékenyebben. 

Szijjártó Péter
©

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy Magyarország jelenlegi gazdasági teljesítménye és a magyar gazdaságpolitikai döntések "semmilyen módon nem indokolnak semmiféle leminősítést". Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország azon két európai uniós tagállam egyike, amelyben csökken az államadósság, emellett 2012-ben az ország költségvetési hiánya a legjobbak között lesz az Európai Unióban. 

Hozzáfűzte, ismeretes, hogy "a hitelminősítők döntéseiben nem kizárólag valós gazdasági folyamatok játszanak szerepet", mint ahogyan az is, hogy "bizonyos pénzügyi körök érdekeit sérti a magyar gazdaságpolitika", miközben a valós gazdasági teljesítmény nem indokolja a leminősítést.

A tájékoztatón szó volt Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  elnökének ciprusi cégével kapcsolatos iratairól is. A miniszterelnök szóvivője emlékeztetett: az Országgyűlés költségvetési bizottsága azzal a felhívással fordult az MNB elnökéhez, hogy október 30-ig juttassa el a bizottságnak azokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy valóban eladta off-shore cégét, valóban hazahozta több száz millió forintos vagyonát, és az ebből fakadó adófizetési kötelezettségének eleget tett.

"Elfogadhatatlan, hogy a nemzeti bankban titkolózás zajlik, és elfogadhatatlan, hogy személyesen a nemzeti bank elnöke titkolózik" - fogalmazott Szijjártó Péter. A szóvivő elmondta, hogy a bizottsághoz a kért iratok nem érkeztek be. Az MNB hétfőn ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: nem pontosan értik, hogy Simor András "miért folytatja a trükközést", hiszen egy parlamenti bizottság hívta fel arra, hogy bocsásson rendelkezésre bizonyos dokumentumokat. Hozzáfűzte: a házelnök át fogja tanulmányozni a megküldött iratokat, és ha ezek azok az iratok, amelyeket a bizottság kért, akkor azt eljuttatja a testületnek, a bizottság pedig megvizsgálja azokat, és dönt az esetleges további lépésekről. 

Az MNB szerdán ismertetett "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" című anyagára reagálva a szóvivő azt mondta: az országot kifejezetten erősíti, a kitettséget csökkenti, ha a devizahitelek állománya csökken, ez igaz mind az államadósságra, mind a családok adósságára is. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a végtörlesztés részleteinek kidolgozásánál szem előtt tartották, hogy pénzügyileg tartható megoldás jöjjön létre, ezt úgy érték el, hogy tehermegosztás van a bankok és a hitelt felvett családok között, vagyis kizárták azt, hogy valaki egyedül viselje  a terhet.

A jegybank jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai, lakásépítési adatairól Szijjártó Péter azt mondta: amikor az első polgári kormány bevezette az otthonteremtési támogatást, akkor az egy év alatt kiadott lakásépítési engedélyek száma jelentősen nőtt, most sokkal alacsonyabb ez a szám, s ez is alátámasztja az otthonteremtési program újraindításának szükségességét, növekvő építőipar, növekvő lakásépítés nélkül ugyanis nincs gazdasági növekedés. 

Szijjártó Péter beszámolt arról a kormánydöntésről is, amely szerint kiemelt állami fejlesztéssé minősítettek három kerékpárút-fejlesztést, így a Duna menti kerékpárútvonal (Rajkától Budapesten át Mohácsig), a Balaton körüli valamint a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút-hálózat fejlesztését . A kormány további fejlesztési tervek kidolgozására ad megbízást, így a Bodrog-Tisza menti, a Velencei tó körüli, a Budapestet az etyeki borvidékkel összekötő kerékpárutat, valamint a "Vasfüggöny" névre hallgató, a nyugati határszélen húzódó kerékpárutat fejleszthetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök