szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Könnyebb összehasonlíthatóságot és nagyobb kiszámíthatóságot jelent a hitelfelvevők számára, ha a pénzintézetek egységes referenciamutatóhoz viszonyítva állapítják meg a kamatokat. Ez tovább növeli az átláthatóságot és a bankrendszerbe vetett bizalom erősödését segíti elő" - mondta a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a bankok ügyfelei a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy hitelfelvétel esetén hosszú távon is kiszámítható terheket vállaljanak magukra. "A hosszabb távra tervezés egyik biztosítéka lehet az olyan jelzáloghitel, amelynek kamata három-öt évre fix összegben meghatározott. Az ilyen konstrukciók esetén a háztartások egy állandó kiadással tervezhetik költségvetésüket, és van idejük felkészülni arra, ha a külső környezet változásai miatt a fix kamatperiódus leteltével esetleg nagyobb összegű törlesztő részletet kell fizetniük" – mondta el Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

©

Az átláthatóságot és kiszámíthatóságot biztosító másik út lehet, amikor a bankok egy referenciakamathoz – például BUBOR–hoz, a forint bankközi kamatlábhoz – viszonyítva állapítják meg a hitelkamataikat, amire egy fix, a teljes futamidőre meghatározott felárat tesznek. Ebben az esetben a hitel költségeit a teljes futamidő alatt csak a külső környezet és az adós fizetési hajlandóságának esetleges negatív változásai módosíthatják.

A Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete október végén olyan javaslatot tárt a kormányzat elé, amely szerint a teljes hitelköltséget minden pénzintézetnek egy központilag meghatározott referenciamutatóhoz kell kötnie a jövőben. Bába Ágnes a javaslat kapcsán elmondta: a kamatok ily módon történő meghatározása könnyebb összehasonlíthatóságot és nagyobb kiszámíthatóságot biztosít az ügyfelek számára.

Bába Ágnes véleménye szerint a válság hatására és a devizalapú hitelek megszűnését követően a pénzintézetek többsége legújabb forinthiteleit már valamilyen referenciakamathoz kötötte. "Ha a referenciamutatóhoz való igazítást egységes, mindenki számára érvényes szabályok alapján teszik a pénzintézetek, az tovább növeli az átláthatóságot és a bankrendszerbe vetett bizalom erősödéséhez vezethet" – tette hozzá Bába Ágnes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást