szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen, ám a piaci várakozásoknak megfelelően csökkent a német energiaipari óriás E.On nettó nyeresége az év első kilenc hónapjában, elsősorban az atomenergia-üzletág gyors leépítése miatt. A magyar E.on-leány eredménye többek között a válságadó miatt csökkent.

A társaság szerdai közlése szerint a nettó nyereség az egy évvel korábbi 3,52 milliárd euróról 864 millió euróra csökkent a január-szeptemberi időszakban. Elemzők 1,14 milliárd eurós nettó eredményre számítottak. Az E.On árbevétele 77,51 milliárd euró volt, ami 21 százalékkal több az előző év hasonló időszaki 63,94 milliárd eurónál. A Dow Jones üzleti hírügynökség által megkérdezett szakértők 74,86 milliárd eurót vártak.

Az egyszeri tételektől tisztított, adózás utáni nyereség 1,59 milliárd euró volt január-szeptemberben, ami több mint 60 százalékkal alacsonyabb az előző évi 4,36 milliárd eurónál. A korrigált EBITDA (adózás, kamatterhek és értékvesztés előtti nyereség) 6,55 milliárd euró volt, közel 40 százalékkal kevesebb mint az egy évvel korábbi 10,81 milliárd euró. A társaság közleményében arról tájékoztatott, hogy a jelentős profitvisszaesés elsősorban több atomerőmű bezárása, illetve a fűtőanyagokra kivetett adó miatt következett be. A német kormány korábban arról döntött: 2022-ig megszűnik Németországban az atomenergia-termelés.

Az E.On magyarországi tevékenységével kapcsolatosan bejelentette: az év első kilenc hónapjában 1,4 százalékkal, 25,5 milliárd kilowatt órára nőtt az áramfogyasztás. A növekedést elsősorban a naptárhatás, és a magasabb ipari kereslet magyarázzák. A gázfogyasztás ugyanakkor - elsősorban időjárási okok miatt - 5 százalékkal, 7.668 millió köbméterre esett vissza.

©

A magyarországi árbevétel stagnált, 1,457 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 1,464 milliárd euró után. Az egyszeri tételektől tisztított EBITDA 233 millió euróról 201 millió euróra esett vissza január-szeptemberben, éves összehasonlításban. A korrigált EBIT (kamat és adóterhek előtti nyereség) az év első három negyedévében 110 millió euró volt az egy évvel korábbi 125 millió euró után.

A magyarországi EBITDA-hoz jelentősebben a 163 millió eurós ilyen nyereséget termelő E.On Hálózat, illetve a 26 millió eurós profitot termelő kiskereskedelmi üzletág járult hozzá. A vállalat közlése szerint az alacsonyabb magyarországi nyereség a bevezetett válságadó, illetve az alacsonyabb fedezeti nyereségek miatt alakult ki. Az E.On magyarországi beruházásai éves összevetésben 6 százalékkal, 103 millió euróra csökkentek a január-szeptemberi időszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be

Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be

Orbán bejelentette, 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok

Orbán bejelentette, 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot