szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság csütörtökön teszi közzé friss gazdasági prognózisait, többek között Magyarországról is.

A Portfolio.hu brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy az eurózónán kívüli EU-tagok esetében az Európai Bizottság az egyik legjelentősebb kockázati tényezőnek a magyar devizahitelesek problémáit (a forint gyengülése miatt megemelkedett törlesztőrészleteket) tartja - írja a lap. Kedden olyan lapértesülések láttak napvilágot, hogy az EB rosszabb növekedési prognózist közölhet jövőre annál, mint amit a kormány vár.

Az Európai Bizottság azonban csak az első a sorban. A következő hetekben megszólalhatnak ugyanis a Nemzetközi Valutaalap részéről is, miután az IMF szakértői szerdán kezdték meg Budapesten két héten át tartó felülvizsgálatukat.

Közben - ahogyan azt a szerdai forintpiaci reakciók is mutatják - a befektetők már nagyon várják a nemzetközi hitelminősítők (elsősorban az S&P és a Moody's) bejelentéseit arról, hogy miként döntenek Magyarország adósbesorolásáról. Az elmúlt napokban sokan elkönyvelték már, hogy bóvliba vágják vissza az ország hitelminősítését.

A Merrill Lynch londoni stratégái minapi elemzésükben úgy fogalmaztak, hogy a kormány legutóbb ismertetett költségvetési intézkedései és a kormányzati kommunikáció puhulása a devizahitelesek megmentését illetően esetleg megvédhetik Magyarországot a leminősítés ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást