szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter szerint nincs arra szükség, hogy a kormány készenléti hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal; azt mondta: "nem ez a gazdaságpolitika van most, mi a pénzpiacokról finanszírozzuk magunkat és képes Magyarország arra, hogy a saját lábán álljon".

A miniszterelnök szóvivője hétfőn az MTV Ma reggel című műsorában a Demokratikus Koalíció azon felvetésére, hogy a kormánynak készenléti hitelmegállapodást kellene kötnie az IMF-fel azt mondta: nincs rá szükség.

Tavaly nagy gazdaságpolitikai vita volt erről, és akkor úgy döntöttek, nem akarják, hogy Magyarország nemzetközi pénzügyi szervezetek jóakaratától függjön. "Nem akartuk azt, hogy külföldről bármilyen nemzetközi pénzügyi szervezet diktálja a magyar kormánynak az intézkedéseket és kényszerítsen megszorításokat a magyar kormányra" - tette hozzá.

Szavai szerint akkor amellett döntöttek, hogy hiteles, átlátható gazdaságpolitikával Magyarország képes lesz magát a pénzpiacokról finanszírozni és ez "így is lett". A döntés helyességét támasztja alá Szijjártó Péter szerint az is, hogy 2004 óta először sikerül 3 százalék alá csökkenteni az államháztartás hiányát Magyarországon. Az államadósság csökkentésére az Európai Unióban pedig idén csak két ország Svédország és Magyarország volt képes - tette hozzá. Megerősítette: a kormány az eddigi gazdaságpolitikához tartja magát.

Simor András cégügyeiről Szijjártó Péter, aki az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke is, elmondta: október közepén a költségvetési bizottság határozatban kért három dokumentumot a jegybankelnöktől. Arra voltak kíváncsiak: eladta-e Simor a ciprusi offshore cégét, hazahozta-e több százmillió forintos vagyonát, és befizette-e ezen tranzakciók után az adót.

Simor András már akkor, Szijjártó szerint furcsa hozzáállással közölte, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni a dokumentumokat. Ennek megfelelő tartalmú levelet írt a házelnöknek, akinek a ciprusi cég eladásáról szóló, "állítólagos" szerződést ugyan megküldte, ám egy levélben "némiképpen fenyegető hangnemben" megtiltotta a házelnöknek, hogy azt nyilvánosságra hozza - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: egy ember biztos hogy nyilvánosságra hozhatná a dokumentumokat, a jegybankelnök maga. Hozzátette: a magyar emberek joggal kíváncsiak ezekre a kérdésekre. Simor András azonban továbbra is a titkolózást választja, ami a szóvivő szerint elfogadhatatlan. Kifejtette: a nemzeti bank és személyesen elnöke nem titkolózhat. "Nem lehet úgy vezetni a jegybankot, mint egy közfigyelem elől elzárt intézményt" - tette hozzá. Leszögezte: a monetáris politika irányításában a jegybanknak teljes függetlenséget kell élveznie, és ezt tiszteletben is tartja mindenki, ez azonban nem függ össze a feltett kérdésekkel.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságától Szijjártó azt várja, hogy a házelnöktől ezt a dokumentumot átkérve és azt tanulmányozva tájékoztassa a számvevőszéki és költségvetési bizottságot, illetve a közvéleményt arról, hogy valóban megtörtént-e a cégeladás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat