szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kávégyártók egyre több közép-amerikai és kolumbiai kávébabot tehetnek kávékeverékeikbe, miután a korábban megnövekedett kereslet hatására nőtt a brazíliai kávé ára - közölte az olasz Lavazza beszerzési igazgatója kedden.

Mario Cerutti elmondta: 2012 szeptemberéig a kávégyártók körülbelül 2-3 százalékponttal emelhetik a vásárolt közép-amerikai kávébab arányát.

Cerutti emlékeztetett: korábban a csökkenő térségi kínálat hatására a kávégyártók egyre nagyobb arányban vásároltak brazil kávébabot. Jóllehet a gyártók gyakran óvakodnak a pörkölet összetételének változtatásától, az elmúlt időszakban jelentősebb mennyiségben halmozódott fel közép-amerikai kávébab, továbbá ezeken a termelővidékeken egyre nagyobb figyelmet fordítanak a termés osztályozására, így nőhet az ilyen kávéfajták iránti kereslet - tette hozzá.

Elmondta: az elmúlt öt évben a felvásárolt mennyiség körülbelül 10 százalékát szerezték be Közép-Amerika helyett Brazíliából. Kifejtette: 2009-2010-ben időjárási tényezők, illetve a csemete-újratelepítési program miatt jelentősen esett a kolumbiai kibocsátás.

A szakember hangsúlyozta ugyanakkor: az élénkülő kereslet ellenére az elsődleges szempont továbbra is az, hogy megfelelő minőségű kávébabot vásároljanak a pörkölők. Ezen felül az összetétel változtatása is gondos eljárást igényel, hiszen az egyes fajták nem tökéletesen helyettesíthetők - magyarázott Cerutti.

A Lavazza Olaszország legnagyobb kávépörkölője, évi körülbelül 2,3-2,4 millió kilogrammos kibocsátással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!