szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A monetáris tanács nem emelte meg a 6 százalékos jegybanki alapkamat szintjét, de elemzők szerint a keddi ülésről kiadott közlemény szóbeli intervenciónak tekinthető, amely azt jelzi, hogy további forintgyengülés monetáris szigorítást von maga után. Ezt a piac már beárazta.

A jegybank monetáris tanácsa, keddi nem kamatdöntő üléséről kiadott közleményében úgy fogalmazott: ha az európai pénzügyi piacokat jellemző kockázatkerülés növekedése tartósnak bizonyul, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása. A testület szerint a forint leértékelődése ugyanakkor az elmúlt időszakban nincs összhangban a magyar gazdaság fundamentumaival, és megjegyezték azt is: nem tartják indokoltnak, hogy az eurózónában kialakult adósság-fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak a magyar gazdaságra is átterjedjenek, és leértékelődési nyomást gyakoroljanak az árfolyamra.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek azt mondta, hogy a jegybank "meglebegtette a kamatemelés lehetőségét, ha a forint tovább gyengülne". A monetáris szigorítást már beárazta a piac, ezt tükrözte egyebek mellett a keddi, 3 hónapos diszkont kincstárjegy-aukción elért magas, 6,71 százalékos hozam. Úgy tűnik, e körül van az a kamatszint, amely vonzóvá teszi a forint eszközöket - jegyezte meg. Alátámasztja ezt az elemző szerint az is, hogy a forint viszonylag stabil volt kedden a devizapiacon.

Barta György, a CIB Bank elemzője azt mondta: nem volt meglepetés a szóbeli intervenció. Inkább az volt meglepő, hogy a forint jelentős gyengülése ellenére eddig elmaradt a jegybanki kommunikáció - tette hozzá.

A monetáris tanács közleménye is tükrözi a jegybanki fokozatosságot - mondta, és úgy vélte, csak akkor dönt az alapkamat emelése mellett a testület, ha a forint árfolyama ennél is gyengébb szintre kerül. Az óvatosságot indokolja Barta György szerint, hogy a forint gyengeségét elsősorban külső hatások okozzák. De nem csak az - tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy a piacok megnyugtatásához megfelelő fiskális politika is kell. Véleménye szerint egyelőre az is visszatarthatta az MNB-t a kamatemeléstől, hogy akkorra tartogassa a munícióját, amikor a helyzet esetleg tovább romlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!