szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a ZEW gazdasági kutató intézet novemberi üzleti hangulatindexe Németországban.

Novemberben  mínusz 55,2 pont lett a gazdasági kilátások megítélését hangulatindex értéke az októberi mínusz 48,3 pont után, szemben a Dow Jones hírügynökség által megkérdezett szakértők előrejelzéseinek mínusz 52,0 pontos átlagával. 

A gazdasági szereplőknek az üzleti környezet alakulásával szembeni várakozásait tükröző index már a kilencedik egymást követő hónapban csökkent. A 2011 novemberinél alacsonyabb értéket az index 2008 októberében mutatott utoljára. Az aktuális üzleti környezet értékelésének mutatója 34,2 pontra csökkent novemberben az októberi 38,4 pontról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!