szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő évi adótörvényekről, az igazságszolgáltatási reformról, valamint a megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról is dönthet az Országgyűlés hétfőn. A parlament a jövő héten folytatja a köznevelési és az új önkormányzati törvény tárgyalását, és napirendjére veszi a szakképzési rendszer átalakítását.

A hétfői napirend előtti felszólalásokat és interpellációs időszakot alighanem annak taglalása uralja majd, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről.

A képviselők a négynapos ülés első napján ezután elsőként az igazságügyi reform részét képező törvények elfogadásáról döntenek. A kormány tervei szerint elválna egymástól a Kúria - mai nevén Legfelsőbb Bíróság - és a bírói igazgatási szerv vezetőjének a személye. A megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatal parlament által választott elnökéhez kerülhetnek, akinek tevékenységét az újonnan létrejövő Országos Bírói Tanács felügyelné.

A bírósági rendszer négyszintű maradna, a bírák jogállása pedig úgy változna, hogy háromévenként egy évre - a hozzájárulásuk nélkül - másik szolgálati helyre lehetne kirendelni őket. Az ügyészségi törvény módosításával 2012. január 1-jén megszűnhetnek, illetve az egységes ügyészi szervezetbe integrálódhatnak a katonai ügyészségek.

©

Hétfőn dönt a Ház a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez érkezett módosító javaslatokról, majd az előzetes napirend szerint a megyei önkormányzati intézmények államosításáról. A kormány javaslata állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, valamint a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeit, cserébe az állam átvállalná a megyei önkormányzatok adósságát.

Határozathatnak a tavaszi gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbításáról, illetve a mozgóképtörvény módosításáról is. Az utóbbi lényege, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap támogatását a hatoslottó játékadójának 80 százalékában határoznák meg.

A szavazások sorát várhatóan a jövő évi adótörvények elfogadásával zárja az Országgyűlés. A felső áfakulcs így 27 százalékra emelkedhet, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mértéke pedig a jelenlegi 30 helyett 37 százalék lehet 2012-ben. Az utóbbi módosításra - a kormánypárti képviselőcsoport tájékoztatása szerint - a zárószavazás előtt tesz javaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke.

Hétfőn emellett általános vita lesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) következő évi költségvetéséről: a médiahatóság 32, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 77 milliárd forintból gazdálkodhatna.

Az ülésnap részletes vitákkal ér véget: a képviselők megtárgyalják a Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslathoz, az egészségügyi tárgyú jogszabály-változásokhoz, valamint a sporttörvényhez érkező módosító indítványokat.

Kedden előbb a cégnek nem minősülő szervezetek bírósági nyilvántartásával és az ehhez kapcsolódó eljárási szabályokkal, majd a bírósági végrehajtással összefüggő változásokat - így például a költségek csökkentését és az ingatlanok elektronikus árverezésének lehetőségét - tartalmazó kormányzati előterjesztést vitatja meg az Országgyűlés.

Ezt követően több részletes vita következik, így szó lesz a népszavazási törvényhez, illetve az egyesülési jogról és a civil szervezetek támogatásáról szóló kormányjavaslathoz fűzött képviselői módosító indítványokról.

A szerdai napirenden első pontként az új szakképzési törvény hatórás általános vitája szerepel, majd folytatódik a köznevelési és az új önkormányzati törvény ezen a héten megkezdett - időkeretes - tárgyalása. Csütörtökön a felszámolási és a csődeljárás változásairól, valamint honvédelmi és energetikai tárgyú jogszabály-módosításokról folytat vitát a Ház.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi