szerző:
MTI

A növekedési fordulathoz egy olyan pénzügyi védőhálóra van szükség, amely megvédi Magyarországot az eurózóna látható, mélyülő válsága ellen, de nem növeli az államadósságunkat - indokolta a nemzetgazdasági miniszter az IMF-fel tervezett új típusú együttműködés szükségességét az m1 A lényeg című műsorában vasárnap este.

Matolcsy György hangsúlyozta: azért van szükség az IMF-re, mert helyreállítottuk a pénzügyi egyensúlyt, és fordulóponthoz érkeztünk. "Az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e növekedni."

A műsorban idézték a miniszter hét eleji, az országgyűlésben elhangzott szavait, amikor azt mondta: "azért sem lehet az IMF-re hangolni, mert mélyen elleneznek minden olyan programot, magyarországi döntést, amely kihozza a bankok csapdájából az embereket. Úgyhogy ez a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így hát ha nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát."

Arra a kérdésre, hogy mi történt azóta, Matolcsy György kijelentette: "megnyertünk egy nagyon fontos csatát, mind az Európai Unió bizottsága, mind a Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tárgyaló küldöttsége elismerte, hogy Magyarország helyreállította a pénzügyi egyensúlyt, hogy 2012-ben (...) 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal zár".

"Csatát nyertünk, olyan eszközökkel, amelyeket egyébként bíráltak partnereink", helyreállítottuk a pénzügyi egyensúlyt, és most már senki nem kérdőjelezi meg, hogy Magyarország stabil, egyensúlyban lévő költségvetéssel rendelkezik.

Elmondta, "a növekedési fordulathoz van szükség egy olyan pénzügyi védőhálóra, amely mintegy biztosításként bennünket az eurózóna látható, mélyülő válsága ellen megvéd." Ugyanis, ha egy ország minden erőforrását a gazdasági növekedés gyorsítására, új munkahelyek teremtésére, beruházások élénkítésére használja fel, akkor nem kerülhet bajba a pénzvilág, ezen belül az eurózóna válsága miatt.

A jövő növekedését is biztonságba kell helyeznünk - fogalmazott.

Matolcsy György ismertetése szerint Magyarország pénzügyi védőhálót szeretne, egy olyan biztosítékot, olyan pénzügyi hitelkeretet, amely nem növeli az államadósságunkat, mint ahogy történt az a 2008-as kölcsönszerződéssel, amikor újból megugrott az ország államadóssága - fogalmazott.

Nem egy lehívandó hitelkeretet szeretnénk, hanem olyan pénzügyi hálót, úgynevezett elővigyázatossági megállapodást, amelyet a lehető legnagyobb kockázatfellépés esetén tudunk használni, hogy ha az eurózóna válsága a láthatónál is jobban mélyül - mondta a miniszter.

Matolcsy György szerint nincs szükség arra, hogy a gazdaságpolitikán változtassanak, azt elismerték Magyarország partnerei.

Kiemelte: a valutaalap elismeri, hogy három százalék alatt lesz a deficitünk, ha a tartalékokat is beszámítják. Hozzátette: óriási, 300 milliárd forintnyi tartalék van a költségvetésben.

Azt a kockázatot látják, amit mi is látunk, hogy a növekedésünk nem lesz annyi, amennyire tervezzük. Ők még a másfél százaléknál is kisebb százalékot mondtak - tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy a kormányváltás után azért nem kértek újabb hitelkeretösszegeket, mert ez azt jelentette volna, hogy az elmúlt 18 hónapban egyetlen olyan lépést sem tehettek volna meg, amely szokatlan, merész, bátor. "Nem vezethettünk volna be bankadót először az Európai Unióban (...), nem vethettünk volna ki krízisadókat (...), nem alakíthattuk volna át a magánnyugdíjpénztárat, amely döntő, lényeges eleme annak, hogy pénzügyi egyensúlyban vagyunk" - mutatott rá.

Az ortodox eszközök közé sorolta, hogy a nyugdíjakat kellett volna elvenni, több százezer magyar kisvállalkozót kellett volna megsarcolni, a szociális rendszert totálisan szét kellett volna verni.

Véleménye szerint az ortodox rendszerek elhagyása eredményezte a pénzügyi egyensúlyt, azt, hogy az unió átlagával növekszik Magyarország, valamint a foglalkoztatást bővülését, a 10 százalék alatti munkanélküliséget, és hogy már nem zuhan a fogyasztás.

Arra a kérdésre, hogy ez a pénzügyi egyensúly eddig hány forintba került, úgy válaszolt: "nagyjából 4000 milliárd forintot tudtunk és tudunk felhasználni ebben a politikai ciklusban Magyarország pénzügyi egyensúlyának megteremtésére".

Az ellenzéki véleményekre reagálva a miniszter azt mondta, arra biztatja az ellenzéki képviselőket, hogy pártatlanul és méltányosan figyeljék, hogy az IMF, az EU, a stratégiai befektetők, ezen belül az autóipari befektetők hogyan is látják Magyarországot. Ugyanis úgy látják, hogy sikeresen helyreállították a totálisan elrontott pénzügyi egyensúlyt, és a gazdaságpolitika sikeres. "Nem értenek egyet az eszközeivel, az ő helyükben én sem értenék egyet minden eszközzel, amit mi alkalmaztunk. De ettől még a magyar gazdaságpolitika (...) visszaszerezte az ország pénzügyi függetlenségét" - fogalmazott Matolcsy György.

Arra a kérdésre, hogy nincs-e szándékában lemondani, úgy válaszolt: "arról semmiképpen nem mondok le, hogy meggyőzzem képviselőtársaimat és az ellenzéki pártokat arról, hogy Magyarország sikeres pénzügyi gazdaságpolitikát folytat."

Arról is szólt, hogy péntek délután kapták meg a bankszövetség elnökségének "szép nagy csomagját" a devizahitelesek ügyében. Mint mondta, ebben 6-8 megfontolásra érdemes eszközt javasolnak, amelyekről a kormány a következő két hétben kialakítja  a véleményét.

Közölte: az unió, a valutaalap, a világbank, az EBRD is üdvözölne egy olyan közös megoldást, amely egy világos, áttekinthető, tervezhető "kimenekülési út" lenne a devizaválságból a bankok, a kormány, a devizahitelesek, a vállalkozók és az önkormányzatok számára. "Közösen kell megoldanunk, kaptunk ilyen javaslatokat" - hangsúlyozta Matolcsy György A lényeg című műsorban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mesterházy: az országot meg kell menteni Orbán Viktortól

Mesterházy Attila szerint a kormányfő megbukott; Orbán Viktornak le kell vonnia bukásra ítélt politikájából az egyértelmű következtetést. Magyarországot meg kell menteni attól, hogy szakadékba rántsa. Ez minden politikai oldal közös felelőssége - írta az MSZP elnöke vasárnapi közleményében.

hvg.hu Gazdaság

A hét, amikor Orbán szabadságharca csúfosan megbukott

Az Orbán-kormány tovább már nem nézhetett félre, nem foghatta be a fülét, nem küldhette ki Szijjártó Pétert, hogy mondjon valamit, hátha jót tesz a forintnak. A maguk "nem szokványos" módján a kormány korifeusai beismerték, szükség van az IMF segítségére, hogy egy kis levegőhöz jussunk. A hvg.hu heti gazdaságpolitikai összefoglalója.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: "az IMF nem lesz nagyon követelőző" a magyarokkal

Várhatóan "nem lesz nagyon követelőző" a költségvetéssel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az új típusú együttműködésről folytatandó tárgyalásokon - jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik csaknem kétharmadosra taksálták az IMF és a kormány közötti megállapodás esélyét.

Leveszi Gothár rendezését a Katona a műsoráról

Leveszi Gothár rendezését a Katona a műsoráról

Fél évre ítéltek zaklatás miatt egy kommentelőt, aki beszólt egy Pesti Srácok-munkatársnak

Fél évre ítéltek zaklatás miatt egy kommentelőt, aki beszólt egy Pesti Srácok-munkatársnak

Szép álmokat! – Tippek a jó és igazán pihentető alváshoz

Szép álmokat! – Tippek a jó és igazán pihentető alváshoz

Rácsok mögött működött a Kádár-kor legszabadabb helye – a vezetője besúgó volt

Rácsok mögött működött a Kádár-kor legszabadabb helye – a vezetője besúgó volt

Velence a korrupció miatt úszott, most meg nem örülnek a szelfiknek

Velence a korrupció miatt úszott, most meg nem örülnek a szelfiknek

Egy szekrény mögé rejtett átjárót találtak a IX. kerületi polgármesteri hivatalban

Egy szekrény mögé rejtett átjárót találtak a IX. kerületi polgármesteri hivatalban