szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fél százalékpontos kamatemelést valószínűsít a legnagyobb eséllyel a londoni elemzői közösség az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt, de egyes citybeli jóslatok drasztikusabb, 2,00 százalékpontig terjedő egyszeri szigorítást sem zárnak ki, jóllehet nem ez az alapeseti előrejelzés.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői hétfői előrejelzésükben közölték, hogy 0,50 százalékpontos kamatemelést tartanak a legvalószínűbbnek a magyar jegybank keddi kamatdöntő értekezletén. A GS prognózisa szerint az MNB ezután 0,25-0,50 százalékpontos lépésekben összesen 2,00 százalékpontos emelést hajt végre 2012 első negyedévének végére, vagyis addigra a ház londoni elemzői 8,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak.

A Goldman Sachs közgazdászai kisebb esélyűnek nevezték azt a lehetőséget, hogy a Monetáris Tanács egy vagy két lépésben végrehajtja a cég által valószínűsített 2,00 százalékpontos emelést. A ház szerint ezzel a jegybank azt az egyértelmű üzenetet küldené a piacnak, hogy "vészhelyzetinek" tartja a jelenlegi környezetet.

Üzleti negyed Londonban
©

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői 0,50 százalékpontos kamatemelést várnak a keddi MNB-ülésre, és azt valószínűsítik, hogy a Monetáris Tanács jelezni fogja készségét a további emelésekre szükség esetén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Zacher Gábor: Tök mindegy, melyik vakcinát kapjuk

Zacher Gábor: Tök mindegy, melyik vakcinát kapjuk

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti