szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját erősen kritizáló cikket publikált Mellár Tamás a Népszabadságban. A KSH egykori elnöke szerint pótcselekvés összeesküvést látni a forint gyengülése mögött, mert a kormány gazdaságpolitikai tévedései vezettek ehhez.

„Az okok sorában, hogy miként jutottunk ide, előkelő helyen szerepel a gazdaságpolitikai tévedések sorozata. A gazdaságpolitikát meghatározó miniszter magabiztosan nyilatkozik arról, hogy a régi közgazdaságtan megbukott (ebben valószínűleg igaza van), de nálunk már az új közgazdaságtan alapján tevékenykedik a gazdaságirányítók csapata. A Nemzetgazdasági Minisztérium által innovált nem konvencionális gazdaságpolitika valóban meglepő és meghökkentő lépéseket és eredményeket produkált. Gyakran olyanokat, amelyek ellentmondanak a józan észnek, s ezért türelmesen vártuk, hogy mikor kezdenek a visszájukra fordulni és pozitív eredményeket produkálni. Eddig azonban még nem történt meg a nagy színeváltozás. Viszont ha végignézzük az elmúlt másfél évben meghirdetett gazdaságpolitikákat, akkor azt láthatjuk, hogy ezek egyáltalán nem újak, és sajnos azt is, hogy nem voltak sikeresek, akkor sem, amikor újak voltak” – vélekedik Mellár Tamás.

Mint közismert, a közgazdász sokáig a Fidesz támogatójának számított, az első Orbán-kormány idején a statisztikai hivatalt irányította, később Orbán Viktor tanácsadója volt, így kisebb meglepetésnek számított, hogy tavasszal nem hosszabbították meg a kormányközelinek számító Századvég Gazdaságkutatónál betöltött vezetői posztján. Mellár ugyanis a nyilvánosság előtt is bírálta a Matolcsy György által kijelölt gazdaságpolitikai irányt.

©

A KSH volt elnöke szerint lehet ugyan összeesküvési-elméleteket gyártani, hogy ki mindenki spekulált a magyar gazdaság ellen, szörnyülködni azon, hogy mennyire mohó a pénztőke; ám „ezek mind hiábavaló pótcselekvések, csak arra jók, hogy elvonják a figyelmet a lényegről, arról a tényről, hogy az ország jelenlegi gazdasági állapota, a leminősítésünk és az ellenünk megindult spekuláció nem a véletlenek fatális találkozása, hanem egy logikai láncra felfűzhető eseménysorozat”.

Mellár úgy véli, makromutatóink egyáltalán nem olyan imponálóak, mint azt a gazdasági kabinet sulykolja. Ezek a tények közismertek. Éppen ezért az óvatos befektetők elkerülik a magyar állampapírok vásárlását, a vállalkozó szelleműek pedig a forint gyengülésére spekulálnak. „S ahogy már lenni szokott ilyenkor, a kedvezőtlen várakozások tovább rontják a lehetőségeket, és még rosszabb teljesítményeket váltanak ki. Az egymást erősítő folyamatot szemlélve azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy mi is volt a kiváltó ok. És ez sajnos nem más, mint az egyre gyengülő gazdasági teljesítményünk.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Mellár: maradhatna az egykulcsos szja, ha bevezetnék a vagyonadót

Mellár Tamás közgazdász az MTV egyik hétfői műsorában azt mondta, fenntartható lenne az egykulcsos adó, ha bevezetnék a vagyonadót és leírhatóvá tennék az szja-ból. A konzervatív oldal szellemi holdudvarához sorolható szakember néhány napja bírálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, és többek között éppen azt javasolta, hogy vessék el az egykulcsos adót.

hvg.hu Gazdaság

Mellár Tamás: megbukott az Orbán-kormány gazdaságpolitikája

Élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját a Magyar Nemzetben megjelent írásában Mellár Tamás, a konzervatív oldal szellemi holdudvarához sorolható közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke és a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. volt kutatási igazgatója, aki szerint azonnali radikális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A közgazdász az egykulcsos személyi jövedelemadó elvetését, a progresszív adózást és a vagyonadó bevezetését szorgalmazza. A frankhiteleseknek létrehozott árfolyamgát Mellár szerint biztosan kudarc lesz.

hvg.hu Gazdaság

Mellár: "Magyarország borzasztóan sebezhető"

Mellár Tamás közgazdász szerint kezdi érzékelni a kormány, hogy nagy a baj. Kínai és szaúdi forrásokból nem fogjuk tudni finanszírozni az államháztartást - nyilatkozta az atv.hu-nak.

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben