szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák kormány fel akarja újítani a tárgyalásokat az ellenzékkel egy "adósságfék" alkotmányos szintű rögzítéséről, hogy biztosítsa az EU-csúcs eredményeinek teljesülését - közölték pénteken vezető politikusok az osztrák média beszámolói szerint.

A brüsszeli csúcs eredményei cselekvést kívánnak meg minden tagállamtól, Ausztriától is - mondta Michael Spindelegger külügyminiszter pénteken délután Bécsben. Az alkancellári tisztséget is betöltő Spindelegger, a kisebbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt vezetője szerint a Brüsszelben elért megállapodás jó alkalom arra, hogy még egyszer egy asztalhoz üljön a kormány az ellenzékkel.

Az osztrák parlament szerdán a pénzügyi piacok bizalmának megerősítése érdekében a koalíciós pártok szavazataival törvényt fogadott el az úgynevezett adósságfékről, de nem sikerült elnyernie az ellenzéki pártok támogatását egy alkotmányos erejű törvényhez. Werner Faymann kancellár (Osztrák Szociáldemokrata Párt - SPÖ) - Brüsszelben az állam- és kormányfők tanácskozása után azt mondta, hogy már a jövő szerdán rendkívüli parlamenti ülés keretében foglalkozhatnak az "adósságfékkel".

A kancellár bírálta Nagy-Britanniát, mert - egyedüli tagállamként - nem akar csatlakozni a gazdasági integráció mélyítését szolgáló szerződéshez. A tervezett szerződésről nem szükséges népszavazást tartani Ausztriában, amíg a parlament dönti el, hogy az ország miként teljesíti a kitűzött gazdasági mutatókat - mondta a kancellár az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint. Hozzátette: ha márciusban az adók terén és más területeken is elmélyítenék az európai integrációt, az három-öt éven belül népszavazáshoz vezethetne el Ausztriában.

Az osztrák "adósságfékről" szóló rendelkezés értelmében 2017-től a strukturális - vagyis a konjunkturális hatásoktól megtisztított - deficit nem haladhatja meg Ausztria hazai össztermékének (GDP) 0,35 százalékát. Osztrák szakértők korábban az alkotmányos szintű szabályozás jogi és tartalmi problémáira figyelmeztettek. Mások szerint attól lehet tartani, hogy az egyszerű törvénnyel elfogadott "adósságféknek" csak szimbolikus jellege lesz majd.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai