szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életbe lép kedden az Európai Unió hat új fontos jogszabálya, amely a pénzügyi stabilitás növelésével és a tagországok közti gazdasági együttműködés fokozásával jelentős szerepet játszhat újabb gazdasági válságok megelőzésében, illetve fájdalommentesebb kezelésében.

Az öt új uniós rendeletet és egy irányelvet az Európai Parlament október végén hagyta jóvá, és valamennyi EU-tagország is elfogadta őket. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa november elején szavazta meg a jogszabályokat.

Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte a csomag hatályba lépését, amellyel az EU "döntő lépést tett a pénzügyi fegyelem biztosítása és az uniós gazdaság stabilizálása felé". A bizottság értékelése szerint az EU Gazdasági és Pénzügyi Uniójának (EMU) életbe lépése óta a legfontosabb pénzügyi reformcsomagról van szó.

A jogszabálycsomag tervezetét magyar szakember, Kármán András vezette uniós munkacsoport dolgozta ki, és nagy részéről a múlt félévi magyar EU-elnökség alatt megállapodás is született az uniós intézmények között.

A hat jogszabály egyebek között az EU stabilitási és növekedési paktumának reformját tartalmazza, és magában foglalja a költségvetési eljárások szankcióit. A tagországok számára középtávú államháztartási célkitűzések kötelezettségét állítja fel, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot. A túlzott egyensúlytalansági eljárás keretében akár szankciókkal is sújthatók a tartósan túl magas államadóssággal rendelkező euróövezeti országok. Külön biztosítja a csomag, hogy az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget tartalmazó szabályozás megjelenjen a nemzeti jogrendszerekben.

Olli Rehn
©

A jogszabályok megerősítik a belső államadósság GDP-hez viszonyítottan 60 százalékos felső küszöbét és az államháztartási hiány 3 százalékos maximumát. A középtávú adósság- és deficitcélokat elérni nem tudó euróövezeti országok a GDP 0,2 százalékát elérő letét elhelyezésével sújthatók, a szankciók ráadásul csaknem automatikusak lesznek (csak a tagországok minősített többségű szavazásával akadályozhatók meg). A letét további tartós szabályszegés esetén bírságba mehet át.

Olli Rehn hétfőn megerősítette, hogy a végrehajtó testület azonnal alkalmazni is kívánja az új jogszabályok adta lehetőségeket. Mint jelezte, most már az euróövezeti országok esetében akár a szankció is szóba kerülhet, ha annak feltételei teljesülnek. Megerősítette azt a véleményét is, hogy az új szabályozás kulcsfontosságú a piac és a nagyközönség bizalmának visszaszerzéséhez.

A biztos emlékeztetett arra, hogy a 27 tagország közül 23 jelenleg is túlzott deficit eljárás alatt áll. Az uniós pénzügyminiszterek annak idején úgy fogalmaztak, hogy az új jogszabályok biztosítják az együttműködés ahhoz szükséges szintjét, hogy elkerüljék a túlzott egyensúlytalanságot, és garantálják az államháztartás fenntarthatóságát. Hosszú távon szerintük a csomag segíteni fog abban, hogy a monetáris unió "megfelelően működjön".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Daganattal műtötték, mégis egészségesként szerepel az oltási listán egy 60 éves férfi

Daganattal műtötték, mégis egészségesként szerepel az oltási listán egy 60 éves férfi

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét