szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elindult a költségvetési unió felé vezető úton az euróövezet, és visszafordítani már nem lehet - értékelte szerdán az előző heti uniós csúcs eredményeit Angela Merkel a német parlamentben.

A német kancellár a Bundestagban - a törvényhozás alsóházában - elmondott beszédében azt mondta, az uniós csúcson kötött megállapodással kijavítják az euróövezet "születési hibáit", azt, hogy a közös pénzpolitika mellé nem társítottak közös költségvetési politikát.

Ezt nem lehet egy csapással, máról holnapra megvalósítani, "de elindultunk az úton, amelyen már nem lehet visszafordulni" - mondta. Az út "egy új Európához, a stabilitás, a szolidaritás és a bizalom Európájához vezet" - tette hozzá.

A megállapodásból az uniós huszonhetek közül egyedüliként kimaradt Nagy-Britanniáról szólva hozzátette, London a távolmaradás ellenére fontos partner marad az Európai Unióban, egyebek között a közös külpolitika és a közös belső piac alakításában, valamint a klímavédelmi erőfeszítésekben.

Angela Merkel úgynevezett kormánynyilatkozatban tárta a törvényhozók elé a kabinet véleményét az uniós csúcsról. A szerdai az ötödik kormánynyilatkozat volt az idén, amely az euróövezeti válság megoldásáról szólt.

A csúcstalálkozón az euróövezeti államok és kilenc további EU-s tagállam arról állapodott meg, hogy kormányközi szerződést készítenek elő a költségvetési politika szorosabb összehangolásáról.

A bolgár, cseh, dán, lett, litván, lengyel, magyar, román és svéd kormányfők jelezték: készen állnak csatlakozni a folyamathoz azt követően, hogy - ahol ez szükséges - a kérdésben konzultáltak törvényhozásukkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón