szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezeti ipari termelés 0,1 százalékkal csökkent októberben az előző hónaphoz képest - közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Elemzők a szeptemberi 2 százalékos havi visszaesés után októberben stagnálást vártak. A legnagyobb euróövezeti gazdaság, a német, ipari termelése 0,8 százalékkal emelkedett, a másodiké, a franciáé stagnált. Éves összevetésben az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt októberben az euróövezetben.

Az övezet tizenhét országában szeptemberben 2,0 százalékkal esett vissza az ipar termelése havi szinten, elemzők 2,2 százalékos csökkenést vártak. Ez 2009 február óta a legnagyobb mértékű csökkenés volt. Augusztusban még 1,4 százalékkal bővült a termelés júliushoz képest.

Elemzők szerint a szeptemberi és októberi adatok alátámasztják azokat a várakozásokat, amelyek szerint az év vége felé erős visszaesés várható az európai iparban. Ennek legfőbb oka, hogy csökkennek az ipari megrendelések, mert a megszorító kormányzati intézkedések, illetve az adósságválság rontja az üzleti hangulatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat