szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni gazdasági elemzők szerdai helyzetértékelése szerint "mély, elhúzódó globális recesszióval" fenyeget, hogy Európa "képtelen" megoldani pénzügyi válságát, és változatlanul jelentős a kockázata a valutaunió szétesésének is.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló, Londonban szerdán már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs eredménye "legjobb esetben is kiábrándítónak, legrosszabb esetben kudarcnak" nevezhető.

Az EIU londoni elemzői szerint a csúcstalálkozó kimenetele azt jelenti, hogy az uniós vezetők visszatértek a korábbi hónapokban megszokott, "középtávú átevickélési stratégiához", ráadásul egy olyan időszakban, amikor a "pánikra hajlamos piacok" már megmutatták, hogy képesek az eladósodott euróövezeti országokat "gyorsan a likviditási válság szélére sodorni".

©

A ház közölte: mindezek alapján továbbra is 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő

Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő