szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A RussNeft tulajdonosa, Mihail Gucerijev fizetett 5 millió eurót Robert Jezic horvát üzletembernek és ő a tulajdonosa az ügyben érintett két ciprusi bejegyzésű cégnek, nem pedig a Mol - írja a horvát Jutarnji list napilap.

Mihail Gucerijev, a RussNeft tulajdonosa és a Russian Coal résztulajdonosa, aki 3 milliárd dolláros vagyonával az amerikai Forbes magazin rangsora szerint a 31-ik leggazdagabb orosz üzletember, Boeing 737-es magánrepülőgépével december 7-én járt Budapesten - írja a horvát lap cikke.

A Jutarnji list magyarországi forrásai szerint az orosz üzletember azért érkezett Budapestre, hogy tájékoztassa a magyar nyomozó hatóságokat a horvát államügyészség által Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és a korábbi horvát miniszterelnök, Ivo Sanader ellen vesztegetés vádjával indított eljárással kapcsolatban.

A horvát államügyészség azzal vádolja Ivo Sanader egykori miniszterelnököt, hogy 10 millió euró kenőpénzt kapott Robert Jezic horvát üzletember közvetítésével a Mol két ciprusi bejegyzésű offshore vállalatától.

©

A Jutarnji list forrásai szerint azonban Mihail Gucerijev a magyar hatóságok előtt kijelentette, hogy ő a tulajdonosa a két érintett ciprusi vállalatnak, a Ceroma Holding Ltd és a Hangarn Oil Products Ltd cégeknek, nem pedig a Mol. Közölte azt is, hogy 5 millió euró jutalékot utalt át Robert Jezic svájci bejegyzésű vállalata, a Xenoplast & Shipping AG számára a két említett cég közvetítésével.

Az 5 millió eurót Mihail Gucerijev előlegként utalta át a Druzsba-Adria projekt megvalósítása érdekében kifejtett lobbi-tevékenység fejében. Gucerijev elmondása szerint Jezic ígéretet tett arra, hogy a Sanader-kormánynál meglévő kapcsolatain keresztül eléri a Horvátországban többek által ellenzett projekt keresztülvitelét.

Mivel Jezic nem teljesítette ígéretét, hiszen a Druzsba-Adria projekt nem kapta meg a zöld utat a horvát kormánytól, Gucerijev egy idő után a pénz visszafizetésére szólította fel Jezicet. Mivel Jezic a felszólításra nem reagált, Gucerijev tájékoztatta magyar partnereit, hogy Svájcban pert indított Jezic ellen a pénz visszaszerzése érdekében.

A magyar hatóságoknak adott nyilatkozatát követően Gucerijev azonnal visszarepült Moszkvába - írja a Jutarnji list horvát napilap december 15-i keltezésű száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik