szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó irányba tett lépésnek nevezte az InfoRádió Aréna című műsorában a kormány és a bankszövetség megállapodását az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Jelasity Radovan ugyanakkor azt mondta, a bankok továbbra is azon vannak, hogy csökkentsék a veszteségeiket. Beszélt arról is, hogy gazdasági növekedésnek a következő egy-két évben híre sem lesz, de a legnehezebb a következő hónapokban a kis- és középvállalkozásoknak lesz.

Több szempontból előnyös a kormány és a bankszövetség csütörtöki megállapodása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Jelasity Radovan, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. A jó hír az, hogy a bankadóból visszakaphatják a pénzintézetek a veszteségeik harmadát, és az is, hogy a bankadó 2013-tól csak a jövő évinek a fele lesz, 2014-ben pedig eléri az EU-s átlagot - mondta a bankvezér.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a bankok továbbra is törekszenek a veszteségeik minimalizálására. A bankrendszer november végéig összesen 300 millió eurót veszített a végtörlesztésen, de a végére ez az összeg akár 700-800 millióra is nőhet.

Jelasity Radovan
©

Jelasity Radovan szerint a devizahitelezés Magyarország számára előnyökkel is járt. Ennek "köszönhetően" jelentősebb volt a gazdasági növekedés, sokkal nagyobb a költekezés. Ennek alapján nemcsak a gazdasági növekedés, az árfolyam és a devizatartalékok is valószínűleg magasabbak, mint amennyi normális körülmények között lett volna - fogalmazott. Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, hogy Magyarországon az emberek az elmúlt 20 évben nem nagyon törődtek az inflációval, ami hozzájárult a devizaprobléma súlyosabbá válásához.

Gazdasági növekedésnek a következő minimum egy-két évben híre sem lesz, de a legnehezebb a következő hónapokban a kis- és középvállalkozásoknak lesz - vélekedett Jelasity Radovan. "Én lennék a világ legboldogabb embere, ha azon gondolkodhatnék, hogyan fog majd az Erste Bank nőni, 43 új fiókot nyitni - de ez irreális a mai körülmények között" - mondta a bankvezér, aki szerint most nem lehet "kinőni" a problémából.

Emlékeztetett arra, hogy először a kormány is másfél százalékos gazdasági növekedéssel számolt, ezt csökkentették le most 0,5-re, de szerinte a végén jó, ha lesz egyáltalán valamilyen bővülés. Minél előbb elkezdünk beszélni arról, hogyan fogjuk stagnálás mellett, mégis továbbvinni az ország gazdaság- és pénzügyeit, annál gyorsabb és egyszerűbb lesz majd hozzáigazítani az új államháztartási és gazdaságpolitikát - tette hozzá.

Ami az új hitelezést illeti, mindenki sokkal restriktívebb - magyarázta Jelasity. A nagyvállalatoknak még úgy-ahogy megy, hiszen ezek könnyen tudnak külföldön is hitelt felvenni - tette hozzá. A legnehezebb az elkövetkező pár hónapban mindenképpen a kis- és középvállalkozásoknak lesz, ugyanis az ő hiteligényük nő majd meg, hitel azonban valószínűleg nem lesz több - hangsúlyozta Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist