szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországnak továbbra is szüksége van egy pénzügyi védőhálóra, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) január első felében kezdődnek a hivatalos tárgyalások, amelyekhez a kormány nagy reményeket fűz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint a kormány elővigyázatossági hitelkeretről szeretne tárgyalni az IMF-fel és az EU-val.

Matolcsy György kérdésre válaszolva politikai indíttatású támadásnak nevezte, hogy a Standard&Poor's (S&P) leminősítette Magyarországot, és hangsúlyozta: bár Magyarország pénzügyi sebezhetősége magas, a gazdasági fundamentumai erősek. 

Arra a felvetésre, hogy a leminősítés egyik oka a jegybanktörvény, a miniszter úgy reagált: "ha ez a valódi ok, akkor miért nem várták meg a jegybanktörvényről való szavazást?". Kiemelte: az Országgyűlés egy olyan jegybanktörvényről szavaz majd, amely elfogadja az Európai Központi Bank véleményét és javaslatait.

Az, hogy a Standard&Poor's mégsem várta meg a jegybanktörvény elfogadását, azt mutatja, hogy "itt valami másról van szó" - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Elmondta: az, hogy a hitelminősítők az utóbbi időben sorra minősítették le az eurózóna tagállamait, azt jelzi, hogy az eurózóna déli szárnya pénzügyi válságban van, de az eurózóna és az EU bankrendszere is válságban van, és ez a krízis mélyül.

A miniszter azután beszélt erről, hogy csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök társaságában három munkaadói és három munkavállalói érdekképviselet vezetőjével tárgyalt.

A megbeszélésen részt vevő Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a leminősítéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a piac kockázati oldalról már beárazta az ország leminősítését. Hangsúlyozta, hogy a befektetők másképp gondolkoznak mint a hitelminősítők.

Mi változozott egy éjszaka alatt?

Szerda este a leminősítést követően az Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében még az szerepelt, hogy a Standard&Poor's döntése nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól.

Azt is írták, hogy a leminősítés jól láthatóan nem a magyar gazdaság és pénzügyi rendszer tényeinek értékelésén alapul, hanem a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása.

Az S&P az Európai Unió 15 országát tette negatív figyelőlistára, az euróövezet romló gazdasági teljesítményére hivatkozva, jegyezték meg a közleményben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök