szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az év első három negyedévében 51 milliárd forint volt a mezőgazdasági gépberuházások értéke, ami 68 százalékos éves növekedés. Alkatrészekre 16 százalékkal többet, 26,5 milliárd forintot költöttek – derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból.

Az Agrárgazdasági Figyelő című kiadványában megjelent cikkben utalnak arra, hogy 2010-ben alig több mint 35 milliárd forint volt a mezőgazdasági gépek eladásának értéke. Ez drasztikus visszaesés 2009-hez képest, amikor az értékesítés meghaladta a 140 milliárd forintot.

Az intézet megállapítása szerint a magyar mezőgépgyártás számára fontos ugyan a belföldi igények kielégítése, de a belföldi gépeladásokból mindössze 10 százalékban részesednek a magyarországi gyártók. Az újonnan csatlakozott európai uniós országok közül csak Magyarország számít a mezőgazdasági gépek területén nettó importőrnek.

Nőtt az erőgépek iránti kereslet is az idei év első három negyedévében. A traktorok értékesítése a darabszámot tekintve 78 százalékkal nőtt, gabonakombájnból pedig 2,5-szer annyit adtak el, mint 2010 első kilenc hónapjában. Kombájnból 131 darabot, traktorból pedig 1090 darabot értékesítettek az idén az első három negyedévében.

Mezőgazdasági szakkiállítás Budapesten
©

A munkagépek esetében is jelentős a piacbővülés - állapítja meg az AKI. Talajművelő gépekből szeptember végéig 53 százalékkal, vetőgépekből 84 százalékkal többet adtak el, mint a múlt év hasonló időszakában. Terményszárítókból az eladások már elérték a 2009. évi szintet, és ez az idén az első három negyedévben 64 százalékos növekedés 2010 hasonló időszakához viszonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók