szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Államadósság Kezelő Központ 33 milliárd forintnyi forrást akart szerezni a három-, öt- és tízéves állampapírok eladásával, de összességében csupán 15 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. A 3 éves kötvényből valamennyi ajánlatot elutasította az adósságkezelő.

Nem tudta a tervezett mennyiségű államkötvényt értékesíteni a mai aukción az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 33 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 44,9 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, mivel az ajánlattevők egy része általában olyan kamatot vár el, amit nem éri meg elfogadni - írja a Portfolio.

A hároméves papírból egyetlenegyet sem adott el az ÁKK, Borbély László András, a szervezet vezérigazgató-helyettese ezt azzal indokolta a Reutersnek, hogy azért utosították vissza az összes ajánlatot, mert túlságosan széles sávban voltak az elvárt hozamajánlatok. Erre utoljára 2008 októberében, az EU/IMF-hitelprogram megszerzése előtt volt példa.

Az 5 és 10 éves papírból a meghirdetetthez képest kevesebb, összesen 15 milliárd forintnyi papírt értékesítettek. Az ötéves papír átlaghozama 9,63 százalék lett, ez 0,35 százalékkal magasabb a tegnapi szintnél. A tízéves hozama 9,7 százalékra, 0,32 százalékponttal ugrott  - írja a Portfolio.

A magas hozamok kialakulásában az IMF-től érkezett szerdai hír játszott szerepet. A Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációjának vezetője szerint nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e a hivatalos tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségről. Christoph Rosenberg a Reutersnek azt is hozzátette, hogy a kormánynak alapvető fontosságú kérdésekről kellene tárgyalnia, ha azt akarja, hogy egy IMF-programról folytatott megbeszéléseken haladást érjenek

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi